Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ισχυρός σεισμός 6,1R , στο Βόρειο Αιγαίο .

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.28 στο θαλάσσιο χώρο νότια - νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 39 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χλμ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης αναφέρονται ζημιές σε σπίτια. 

Το zougla.gr συνομίλησε με τον αστυνομικό διευθυντή της Λέσβου αλλά και με τον διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν σημειωθεί ζημιές κυρίως σε ακατοίκητα σπίτια, σε περιοχές προς το Πλωμάρι. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες στο χωριό Βρίσα. Συγκεκριμένα μετά από κλήση υπάρχει αναφορά για μια γυναίκα η οποία και αναζητείται.

Ζημιές στη Λέσβο

Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια.

Σεισμολόγοι: Αναμένεται ακολουθία μετασεισμών

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Μάκη Χουλιάρα αναμένεται ακολουθία μετασεισμών στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων. Ο σεισμός είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και πολλούς μήνες διότι βρίσκεται σε διέγερση. 

Ο συγκεκριμένος σεισμός που σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτίως του Πλωμαρίου είναι εστιακού βάθους 11 χλμ που προϊδεάζει για μετασεισμική ακολουθία αλλά είναι ευτύχημα ότι το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο. 

Νεότερα από την τουρκική ακτογραμμή αναφέρουν πως ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αλλά οι τοπικές αρχές δεν μιλούν για ζημιές.  Ανησυχία και στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε αισθητός ο σεισμός αλλά που βρίσκεται 450 χλμ μακριά από το επίκεντρο.

zougla.gr