Σελίδες

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σπαθόχορτου



Το σπαθόχορτο είναι ένα χαρακτηριστικό φυτό της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Σχηματίζει θάμνο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 1 μ. και όταν ανθίζει φέρει χρυσοκίτρινα άνθη. 

Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα φύλλα του περιέχουν έλαιο• αν κανείς στρέψει τα φύλλα του στο φως, φαίνονται να είναι γεμάτα τρύπες, γεγονός που οφείλεται στα μικρά κύτταρα των φύλλων που περιέχουν έλαιο.

Το όνομά του (Hypericum perforatum) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "υπό" και "εικών", διότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τοποθετούσαν κλωνάρια από το φυτό κάτω από αγάλματα και εικόνες, καθώς πίστευαν ότι είχε μυστικές δυνάμεις και έδιωχνε τα κακά πνεύματα. 

Ο όρος "διάτρητον" (perforatum) οφείλεται στις μικρές κύστες που σχηματίζουν τα φύλλα του λόγω του ελαίου, οι οποίες μοιάζουν με τρύπες. Καθώς αποτελούσε βασικό συστατικό στην διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών κατά την αρχαιότητα, πιστεύεται ότι η λέξη "βαλσάμωμα" προέρχεται από το δεύτερο όνομά του, την λέξη βάλσαμο.

Το βότανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και φημιζόταν για τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Τα συγγράματα του Γαληνού και του Διοσκουρίδη το αναφέρουν ως επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων και ως διουρητικό. Το έλαιο του φυτού χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους αρχαίους Σπαρτιάτες λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του στις ισχιαλγίες, στις πληγές και τους μώλωπες, στα εγκαύματα, στις φλεγμονές και τα πιασίματα.

Λέγεται μάλιστα, ότι η ονομασία του ως "σπαθόχορτο" προήλθε από την χρήση του στις πληγές από σπαθιά.
Το σπαθόχορτο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία• το σπαθόλαδο χρησιμοποιείται σε εντριβές κατά των ρευματικών πόνων, των διαστρεμμάτων, των μελανιών, των φλεγμονών, των νευραλγιών και κάθε είδους δερματίτιδες και πόνους των μελών του σώματος. Ως αφέψημα καταπολεμά την νευρικότητα και την κατάθλιψη λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων του, τις στομαχικές διαταραχές, και βελτιώνει την πέψη.

Σημαντικά συστατικά του φυτού στα οποία οφείλονται και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι η υπερικίνη, τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, τα φαινολικά οξέα και τα αιθέρια έλαια.