Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Αποφυλακίστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Αποφυλακίστηκε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η αποφυλάκιση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, όμως, καθώς απαιτήθηκαν επιπλέον 2.000 ευρώ -για την εξαγορά καταδίκης για το πόθεν έσχες- η διαδικασία είχε αναβληθεί προσωρινά.


Μετά από πέντε χρόνια στην φυλακή ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, πέρασε ελεύθερος τις πύλες του Κορυδαλλού. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2013 ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Συγκεκριμένα το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001, τα δε χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Τον Απρίλιο του 2014 το Εφετείο μείωσε την ποινή που του είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες από 8 χρόνια χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά, σε 5,5 χρόνια κάθειρξη - φυλάκιση και χρηματική ποινή 210.000 ευρώ, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Τον κ. Τσοχατζόπουλο περίμενε έξω από τις φυλακές η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η οποία ανέφερε πως η αποφυλάκισή του αποτελεί «μεγάλη χαρά για το παιδί μας».

HuffPost Greece  |  Newsroom