Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Επεισόδια και χρήση χημικών στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο



Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της απογευματινής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Περίπου μέχρι τις 9 το βράδυ σημειώνονταν οδομαχίες στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, με πετροπόλεμο από ομάδες ατόμων και ρίψεις χημικών και κρότου-λάμψης από πλευράς αστυνομίας.

Αγνωστοι αναποδογύρισαν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Τζαβέλλα, η οποία σβήστηκε από την πυροσβεστική.

Μικροεστίες φωτιάς σε κάδους απορριμμάτων ήταν διάσπαρτες και σε άλλα σημεία στους δρόμους των Εξαρχείων.


Επέμβαση έκαναν το βράδυ αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, προχωρώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μαζικές προσαγωγές από τα στενά γύρω από την πλατεία.

Οι προσαχθέντες είναι τουλάχιστον 40 -αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Η πλατεία Εξαρχείων ήταν περικυκλωμένη επί ώρες από τα ΜΑΤ. Νωρίτερα έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκατοντάδες άτομα.


Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Καμάρα, σύμφωνα με κάλεσμα που απευθύνουν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επίσης, πορεία διοργανώθηκε και στον Βόλο, στον θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το πρώτο συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, μικροεπεισόδια με χρήση χημικών από την πλευρά των δυνάμεων καταστολής σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα Προπύλαια κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια, τέτοια ημέρα, 6 Δεκεμβρίου, πριν από πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης στα Προπύλαια, όπου επέστρεψε ομάδα μαθητών μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς το Σύνταγμα. Τα ΜΑΤ έθεσαν σε ασφυκτικό κλοιό την ομάδα των μαθητών, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές τουλάχιστον έξι μαθητών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, για τις επιθέσεις χρησιμοποίησαν τεμάχια από πλάκες, που είχαν προηγουμένως θραύσει - αποκολλήσει από το πλακόστρωτο καθώς επίσης πέτρες, νεράντζια, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί.

Κατά την αποχώρηση τους απέρριψαν - εγκατέλειψαν στο χώρο των Προπυλαίων διάφορα αντικείμενα, όπως 4μολότοφ, 20 αντισφυξιογόνες μάσκες, 50 στυλιάρια – κοντάρια (μερικά με σημαίες), 2 πυροσβεστήρες, 2 κράνη, γάντια, κουκούλες - σκούφους, θώρακα μοτοσικλετιστή κ.λ.π

Ολα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις – ταυτοποιήσεις.

Από τις 10 το πρω έως τις 8 το βράδυ ήταν κλειστοί με εντολή της Αστυνομίας οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός».

Παράληλα, λίγο μετά το μεσημέρι, στο ύψος του Λογιστηρίου, ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε δύο τροχονόμους, χωρίς να τους τραυματίσει, απλά πήρε το πηλήκιο του ενός και το τοποθέτησαν σε ένα άγαλμα.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 11 το πρωί, περίπου 50 μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Α' Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, όπου πέταξαν νεράντζια και μια βόμβα μολότοφ, που ανεφλέγη στο οδόστρωμα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το κτίριο.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο μαθητών στην Καμάρα. Η πορεία κατέληξε στην εκκλησία όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία για την 13χρονη Σάρα που πέθανε από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Στην Πάτρα, οι μαθητές επέστρεψαν στον χώρο του «Παραρτήματος», ενώ πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πορεία από φοιτητές και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων. 

Πηγή: Τα Νέα