Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Να διερευνηθεί αν τελέστηκαν ποινικά αδικήματα ζητά ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου


Τη διενέργεια προκαρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα σχετικά με το «πάγωμα» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank αναλαμβάνει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ειδικότερα θα ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παράβασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, της χειραγώγησης μετοχών, κλπ.
Η εισαγγελική παρέμβαση γίνεται κατόπιν παραγγελίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή το newpost είχε θέσει τα ερωτήματα πουπροκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση:

-Πως μπήκε στην ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα το θέμα της συμφωνίας Εθνικής-Eurobank και ποιος ήταν ο σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της τρόικας που θέλει να ελέγξει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

-Παρά τις προειδοποιήσεις κορυφαίων τραπεζιτών τι έκανε το Υπουργείο Οικονομικών; Είχε αξιολογήσει επαρκώς τα μηνύματα;
-Γιατί αυτή η υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στο «κλείσιμο» της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών;
-Gιατί δεν δόθηκε την επομένη  εντολή αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών μετά από μια τέτοια απόφαση;
 Ποιος είναι ο ρόλος που έχει διαδραματίσει ο Υπουργός Οικονομικών;
-Πώς είναι δυνατόν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να εμφανίζεται αισιόδοξος για τη Τραπεζική συμφωνία;
-Πως είναι δυνατόν ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας στις αρχές της εβδομάδας να διαψεύδει τις πληροφορίες περί ενστάσεων της τρόικας;      
-Ποιος ήξερε; Ο κ. Στουρνάρας; Και αν ήξερε ποιον ενημέρωσε;

Αυτά τα ερωτήματα καλούνται να διερευνήσουν οι εισαγγελεις, μετά και την παρέμβαση του βουλευτή Φθιώτιδος του Κόμματος «Νέα Μέρα» Ν. Σταυρογιάννη και το μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Μ. Γιαννάκη, οι οποίοι κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε αναφορά για την επίμαχη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων.  

Η κατάθεσή τους στον εισαγγελέα έγινε αμέσως μετά την αναφορά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή» ότι « Πριν από 8 ημέρες όταν ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα ο υπουργός Οικονομικών του αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται να γίνει η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, γιατί δεν το θέλει η τρόικα.»  

Ο κ. Τέντες, διαβίβασε την αναφορά στον κ. Παντελή. Ο τελευταίος έδωσε σήμερα παραγγελία στην Εισαγγελία Εφετών να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχουν παραβιαστεί οι διατάξεις του Ν. 3340/2005 για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.

Newpost.gr