Λίγα 24ωρα πριν από την έλευση του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα για την περιοδική αξιολόγηση του προγράμματος, το ΔΝΤ, σε μια επικοινωνιακή κίνηση προ την κοινή γνώμη, προειδοποίησε εκβιαστικά την κυβέρνηση ότι συνδέει ευθέως την πρόοδο της φορολογικής διοίκησης με νέα μέτρα λιτότητας και απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Στη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μάρεϊ, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε «εντυπωσιακή δουλειά» μέχρι τώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανσή της, επισήμανε ότι «αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Διαπραγμάτευση
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε ότι «ακούγονται διάφορα, αλλά δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα νούμερα για απολύσεις με την κυβέρνηση». Παράλληλα τόνισε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης (απολύσεις) εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων. Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο (οργανόγραμμα) για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία, θα υπάρξουν προσαρμογές και οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν».
Αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε στην «Ε» για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αποχωρήσεων ή αφυπηρετήσεων τότε η τρόικα θα το συζητήσει». Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα θέσουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεών τους με το οικονομικό επιτελείο τη μη υλοποίηση της δέσμευσης να απολυθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις 16 Μαρτίου. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, που ήδη βρίσκεται στην πρωτεύουσα, θα προχωρήσει και στη σύνταξη ειδικής έκθεσης (ουσιαστικά μια «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ), η οποία αν και κανονικά συντάσσεται κάθε δύο έτη, ειδικά για την Ελλάδα, λόγω του Μνημονίου, δεν έχει καταρτιστεί από το 2009.
Πηγή:
Ελευθεροτυπία