Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μαίνεται ο πόλεμος για την ιθαγένεια



Με καταψήφιση των προωθούμενων αλλαγών στις διατάξεις περί απόκτησης ιθαγένειας, ιδίως από παιδιά μεταναστών, προειδοποιούν τα κόμματα, σε περίπτωση που αυτές αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από τον υφιστάμενο νόμο Ραγκούση. 

Τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα εξακολουθεί να προκαλεί το ενδεχόμενο ριζικής τροποποίησης της φιλοσοφίας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν θα ψηφίσουν σχετικές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


«Είναι θέμα της Βουλής αν οι διατάξεις του υφιστάμενου νόμου για τη δεύτερη γενιά μεταναστών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν με κάποια διαφοροποίηση ή θα καταργηθούν, όπως μας παραγγέλνει η Ακροδεξιά υπό οποιαδήποτε έκφανσή της», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος.
«Επιδιώκεται η αναδιάρθρωση του πλαισίου ιθαγένειας από μηδενική βάση, υιοθετώντας την ιδεοληπτική τοποθέτηση μίας μεγάλης μερίδας της ΝΔ και προσπαθώντας να ικανοποιηθεί το ακροδεξιό ακροατήριο και η Χρυσή Αυγή», υπογράμμισε από την πλευρά του και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Η κινδυνολογία και η δαιμονοποίηση της ΝΔ για τον υφιστάμενο νόμο δεν έχει επιβεβαιωθεί», ανέφερε, παραπέμποντας σε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία μετά τον νόμο Ραγκούση οι πολιτογραφήσεις μειώθηκαν περίπου κατά 50%.

Για αλλαγές που συνιστούν οργανικό στοιχείο της κυβέρνησης του Ξένιου Δία, της προπαγανδιστικής βίας και της πρόσφατης τροπολογίας περί ελληνικού γένους για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
Λάβρος κατά των αλλαγών και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από αυτά τα παιδιά, αλλά από αυτούς που πολιτεύονται με ανέντιμο τρόπο», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης. «Είμαστε υπέρ μιας Ελλάδας ξενοφοβικής, ρατσιστικής, παρακμιακής, διχασμένης και γι' αυτό και ταραγμένης, ή μιας Ελλάδας γενναιόδωρης, ανοιχτής, με αυτοπεποίθηση;» αναρωτήθηκε.

Η διπλή ιθαγένεια
Οι ομιλητές εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην κατάργηση της διπλής ιθαγένειας, καθώς μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε έλληνες μετανάστες που αποκτούν δεύτερη ιθαγένεια

Πηγή: Τα Νέα