Σελίδες

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Αυτός είναι ο τζιχαντιστης του ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκεται η Μ. Βρετανία λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Μάντσεστερ, στο Manchester Arena, όπου βομβιστής καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε, λίγο μετά τη λήξη συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε δύο φορές χθες την ομάδα διαχείρισης έκτακτων αναγκών «Cobra» και σε δηλώσεις της κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να είναι θαρραλέοι και να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τον κίνδυνο.

Στο μεταξύ, έπειτα από πολύωρες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της MI-5 η ταυτότητα του δράστη που προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά, ταυτοποιήθηκε, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του.

Πρόκειται για τον 23χρονο Σαλμάν Αμπέντι (ή Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι), Βρετανό υπήκοο, με καταγωγή από τη Λιβύη. Ο Αμπέντι γεννήθηκε το 1994, ενώ και οι δύο γονείς του γεννήθηκαν στη Λιβύη και μετακόμισαν στη συνέχεια στο Μάντσεστερ. Η μητέρα του Σάμια είναι 50 ετών και ο πατέρας του ήταν υπάλληλος ασφαλείας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα και την πρώτη φωτογραφία του 22χρονου.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο χθες στο σπίτι του χρησιμοποιώντας εκρηκτικά για να γκρεμίσει την πόρτα και προκάλεσε ελεγχόμενη έκρηξη.

Υπενθυμίζεται πως το Ισλαμικό Κράτος στην αρχή απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη, στη συνέχεια όμως ανήρτησε μια αρκετά ασυνήθιστη ανακοίνωση, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αμφιβάλουν για τη γνησιότητα των λεγομένων από το ISIS. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί διαθέτουν πληροφορίες που οδηγούν την έρευνα και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. 

«Βρισκόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» 

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην κλίμακα (5 βαθμίδες) της χώρας, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ» ανέφερε η Μέι σε τηλεοπτική της δήλωση.

Όπως τόνισε, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλώς ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

zougla.gr