Σελίδες

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΟΜΑΔΑ ΘΡΥΛΟΣ

Επαιζε στο σπίτι του, στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, στην πόλη που φιλοξένησε την πιο λαμπρή στιγμή της ιστορίας του. Αυτό το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός ΔΕΝ το έχανε. Και δεν το έχασε. Τι κι αν έπεσε πολλάκις σε λακούβες που ο ίδιος έσκαψε, τι κι αν ο Τεόντοσιτς δεν ήταν τελικά και τόσο ανέτοιμος, ο Πρωταθλητής Ελλάδας ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Υπομονή. Έκανε αρκετή, έμεινε όρθιος όταν όλα, ΟΛΑ όμως έδειχναν εναντίον του και στην τέταρτη περίοδο με μπροστάρη τον Βασίλη Σπανούλη ξεκίνησε την αντεπίθεση για να πάρει τη νίκη (82-78) και να προκριθεί στον Τελικό της Κυριακής όπου θα προσπαθήσει να ράψει το τέταρτο αστέρι στη φανέλα του.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο Ολυμπιακός του πρώτου μέρους ήταν... έτσι κι έτσι. Είχε καλές στιγμές, είχε συγκλονιστικές στιγμές, ήταν όμως και πολύ άστοχος. Έμεινε όμως όρθιος χάρη σε δυο διαδοχικά τρίποντα, κράτησε τη διαφορά σε λογικά επίπεδα, δεν "πέθανε" από την αστοχία, τα λάθη και τα εξαιρετικά ποσοστά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Ολυμπιακός του δεύτερου μέρους έμοιαζε με Λερναία ύδρα, έβαζε συνεχώς δύσκολα στον εαυτό του και έβρισκε συνεχώς λύσεις στα προβλήματά του. Και στο φινάλε, οι Παπανικολάου - Μάντζαρης που τον κράτησαν ζωντανό, έδωσαν τη σκυτάλη στους Αγραβάνη - Σπανούλη για να "καθαρίσουν τη μπουγάδα" και να χαρίσουν άλλο ένα σεμινάριο για το πως παίζεται το μπάσκετ από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

O MVP

Ποιον να χαρακτηρίσεις MVP; Ποιον... Ο Σπανούλης μίλησε στο φινάλε, ενώ για 30 λεπτά ήταν άφαντος. Ο Μάντζαρης έβαλε τέσσερα τρίποντα. Ο Παπανικολάου άλλα τόσα. Ο Πρίντεζης 14 πόντους κι ας ήταν άστοχος. Ο Γκριν πέτυχε ΤΕΡΑΣΤΙΟ τρίποντο για τη νίκη. Κι ο Αγραβάνης... Ο Αγραβάνης που έχει ακούσει τόσα πολλά τελείωσε τον αγώνα με 8 πόντους και 7 ριμπάουντ, κάνοντας τρομερή, απίστευτη δουλειά ανανεώνοντας επιθέσεις. Και κάπως έτσι, το βραβείο μοιράζεται σε όσους έπαιξαν, πίστεψαν, μόχθησαν και έστειλαν τον Ολυμπιακό στον τέταρτο Τελικό του τα τελευταία έξι χρόνια.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Κρατήστε όποιο θέλετε: Τα 14 εύστοχα τρίποντα του Ολυμπιακού. Ή τα πολύ κρίσιμα τρία επιθετικά ριμπάουντ του Αγραβάνη. Ή τα τέσσερα εύστοχα τρίποντα του Μάντζαρη και του Παπανικολάου. Μπορείτε να κρατήσετε και τη νίκη του Ολυμπιακού στα ριμπάουντ (43/35) ή το γεγονός ότι έδωσε τις διπλάσιες (15/7) ασίστ από μια ομάδα που έχει τον πιθανότατα κορυφαίο δημιουργό της Ευρώπης.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Σε αυτό το στοιχείο που κάνει τον Ολυμπιακό μια πραγματικά ξεχωριστή ομάδα: Το πείσμα. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου βρέθηκαν πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο και όμως δεν τα παράτησαν ποτέ. Συνέχισαν να παλεύουν, να κυνηγούν κάθε φάση, να βάζουν δύσκολα στους αντιπάλους τους. Στο τέλος τους εξουθένωσαν, τους έπεισαν ότι δεν βρίσκονταν στην Πόλη για τουρισμό και τους νίκησαν καθαρά και παλικαρίσια. Το πείσμα, λοιπόν, αυτό που δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν άνθρωπο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ρίξει το τέμπο και να πάει σε οργανωμένες και μεγάλες επιθέσεις. Ένα σερί 0-7 τον έβαλε μπροστά στο σκορ (7-9 στο 6'), όμως το timeout του Ιτούδη και η είσοδος του Τεόντοσιτς στο παιχνίδι έδωσαν στημν ΤΣΣΚΑ ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Οι Ρώσοι έτρεξαν ένα σερί 11-0 για το 18-9 στα τέλη της πρώτης περιόδου, την ώρα που οι παίκτες του Σφαιρόπουλου είχαν διπλάσια ριμπάουντ (14 αντί 7), αλλά μόλις 4/19 προσπάθειες.

Η αλήθεια είναι πως η ΤΣΣΚΑ είχε τον απόλυτο ελεγχο, μέχρι το 13', όταν ένα τρομερό μπλοκ του Μπιρτς και ένα τρίποντο του Μάντζαρη έκαναν το 22-20, για να βάλουν και τον κόσμο για τα καλά στο παιχνίδι. Ήταν δυο πολύ σημαντικές φάσεις για την ψυχολογία των ερυθρόλευκων, που όμως συνέχισαν να βρίσκουν σίδερο, δέχθηκαν ένα μικρό σερί 8-0 και μπήκαν και πάλι σε δύσκολη θέση πριν ο Τεόντοσιτς βάλει back-to-back τρίποντα για το 36-25 στο 18'. Ο Μίλος έβαλε κι άλλο μακρινό σουτ για το 40-27, ο Μάντζαρης απάντησε στην επόμενη φάση και στο απόλυτο μηδέν του πρώτου μέρους ο Αγραβάνης έβαλε ένα απίθανο τρίποντο για το 40-33 που κράτησε τον Ολυμπιακό όχι απλά όρθιο, αλλά ζωντανό για τη διεκδίκηση της νίκης.

Ένα τρίποντο του Παπανικολάου (42-38) έβαλε φωτιά στον κόσμο, όμως το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού ήταν τα πέντε κερδισμένα φάουλ σε μόλις δυο λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο! Οι Πειραιώτες κέρδισαν νωρίς το μπόνους, ακούμπησαν τη μπάλα στους ψηλούς τους και συνέχισαν να παίρνουν μακρινό σουτ από τον Παπανικολάου που έδειχνε πιο έτοιμος απ' όλους γι' αυτό το παιχνίδι. Μόνο που ακόμη πιο έτοιμος ήταν ο... ανέτοιμος αγωνιστικά Τεόντοσιτς που έβαλε νέο σουτ για το 55-46 πριν ο Χριάπα γράψει με 2/2 βολές το 57-46. Ο Παπανικολάου απάντησε ξανά με πέντε σερί πόντους και ο Μάντζαρης τον ακολούθησε με τρίποντο για το 60-54 που για άλλη μία φορά κράτησε τον Ολυμπιακό όρθιο όταν όλα έδειχναν εναντίον του.

Το κακό για τους Πειραιώτες ήταν πως ο Πρίντεζης έκανε το τέταρτο φάουλ του πριν "βγει" η τρίτη περίοδος, με αποτέλεσμα η ομάδα να χάσει το σημείο αναφοράς της στην επίθεση στη ρακέτα. Και όμως, το ξεπέρασε κι αυτό το πρόβλημα, καθώς Αγραβάνης και Μάντζαρης έβαλαν από ένα τρίποντο για το 64-60 του δεκαλέπτου! Και κάπως έτσι ο ημιτελικός έγινε ροντέο.

Δυο βολές του Αγραβάνη έφεραν το ματς στο καλάθι (64-62), όμως η αστοχία του Ολυμπιακού ήταν... παροιμιώδης. Ο Γκριν πέτυχε το πρώτο του τρίποντο για το 69-67, ο Αγραβάνης έκανε τρομερή δουλειά στο επιθετικό ριμπάουντ κι ο Σπανούλης ισοφάρισε στο 69-69, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Και ισοφάρισε ξανά (71-71), πριν ο Αγραβάνης κι ο Γκριν αστοχήσουν σε ελεύθερα τρίποντα με το σκορ στο 73-71. Ούτε εκεί πέθανε ο Ολυμπιακός. Είχε τον Σπανούλη, για να βάλει το πρώτο του τρίποντο στον αγώνα και να πάρει το προβάδισμα (73-74) στο 1:53 πριν το τέλος μιας αναμέτρησης που εξελίχθηκε όπως ακριβώς την περιμέναμε. Ο Ντε Κολό φοβήθηκε στη συνέχεια τον Μπιρτς και αστόχησε, πριν ο Αμερικανός καρφώσει για το 73-76 και ο Τεόντοσιτς ισοφαρίσει με "κρύο" τρίποντο" και ο Γκριν του απαντήσει για το 76-79.

Ήταν το σημείο που ένα ολόκληρο γήπεδο ΕΤΡΙΒΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ. Ήταν ένα φινάλε ανεπανάληπτο. Ήταν το μπάσκετ στην πιο άγρια, αλλά όμορφη άγρια μορφή του.

Ο Τεόντοσιτς μείωσε με μία βολή (77-79) στα 37.9", πριν αστοχήσει στο σουτ που θα έβαζε μπροστά την ομάδα του και κερδίσει βολές ο Σπανούλης. Έβαλε την πρώτη για το 77-80, για να ακολουθήσει φάουλ του Παπαπέτρου στον Χίγκινς που έβαλε κι αυτός τη μία για να πάρει ο Ολυμπιακός την τελευταία κατοχή και να πανηγυρίσει μια ακόμη θρυλική πρόκριση.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82

ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Όγκαστιν 6, Φριντζόν, Τζάκσον 12 (2), Βοροντσέβιτς 2, Χίγκινς 6, Κριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1 τρ., 6 ασ.), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 14 (1 τρ., 7 ρ.), Παπανικολάου 14 (4 τρ., 9 ρ.), Μάντζαρης 12 (4 τρ., 6 ρ.)