Σελίδες

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Τα exit polls στην Γαλλία δείχνουν ΜΑΚΡΟΝ - ΛΕΠΕΝ στον δεύτερο γύρο

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προσήλθαν από το πρωί στις κάλπες περίπου 47 εκατ. γάλλοι ψηφοφόροι για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).


Με βάση το πρώτο exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το France2 ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται με 23, 7%, ενώ η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου ακολουθεί με 21, 7%. Την ίδια στιγμή η δημοσκόπηση KANTAR SOFRES δίνει τους Μακρόν και Λεπέν ισόπαλους στο 23%, μετέδωσε το δίκτυο TF1.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, ο πρώτος που κόβει το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε στο άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων: «Σήμερα γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές».

Ο υποψήφιος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγίόνακολουθεί με 19,5% και ισοψηφεί μέχρι στιγμής με τον αριστερό υποψήφιο Ζαν - Λικ Μελανσόν. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκεντρώνει το 6,2%.

Ο Φρανσουά Φιγιόν παρα΄δεχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία

Ο Αμόν προχώρησε σε δηλώσεις λίγα λεπτά μόλις την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ευχαριστώντας όσους τον υποστήριξαν και υπογραμμίζοντας τις σοσιαλιστικές αξίες, που επιχείρησε να υπερασπιστεί με την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα για την ανάγκη καταπολέμησης του Εθνικού Μετώπου.

«Δεν κατάφερα να αποτρέψω την καταστροφή που ερχόταν. Παίρνω εξ' ολοκλήρου την ευθύνη γι' αυτό» έγραψε ο Μπενουά Αμόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Μακρόν. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία exit poll γαλλικών εταιριών που επικαλείται το βελγικό σάιτ L'Echo δίνουν προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria.
Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.
Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop .

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο βελγικός ιστότοπος, το πρώτη μέτρηση δίνει στην πρώτο θέση το Μακρόν με ποσοστό 24-25% και τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους να παλεύουν για τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

Πάντως , ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είναι οι φιναλίστ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

HuffPost Greece  |  Newsroom