Σελίδες

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Πόλεμος «σουλτάνου» Ερντογάν - Ευρωπαικής Ένωσης

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, έχοντας πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, με την Τουρκία να έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των Τούρκων μεταναστών. 


Το Σάββατο η Τουρκία επιχείρησε αρχικά να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσει εκεί μια συγκέντρωση Τούρκων μεταναστών υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του Προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί. Η Ολλανδία, η οποία είχε ζητήσει από τον υπουργό να μην έρθει, ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων ταξίδεψε από τη Γερμανία για να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων στο Ρότερνταμ. Τη σταμάτησε η ολλανδική αστυνομία, χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητη και οδηγήθηκε με συνοδεία πίσω στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ο Ερντογάν απείλησε την Ολλανδία με οικονομικές κυρώσεις και χαρακτήρισε την ολλανδική κυβέρνηση «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες».

Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε μάλιστα με νέες δηλώσεις απειλώντας την Ολλανδία οτι θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία. Υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».


Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Ρούτε: Αν κλιμακώσουν κι άλλο θα απαντήσουμε

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, φαίνεται μέχρι στιγμής να κρατάει την ψυχραιμία του, δηλώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε και πρόσθεσε: «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε».

«Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», σημείωσε ο Ρούτε.

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Τσαβούσογλου: Η Ολλανδία είναι «η πρωτεύουσα του φασισμού»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλία, πως η Ολλανδία είναι η «πρωτεύουσα του φασισμού», καθώς συνεχίζει να υποβόσκει η διένεξη για την πολιτική εκστρατεία που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα μεταξύ των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου...», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πείσκεψής του στην πόλη Μετς της βορειοανατολικής Γαλλίας.
Real.gr