Σελίδες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συνολική ρύθμιση χρεών για τους μικρομεσαίους προτείνει ο Τσίπρας



Εγκλημα εκ προμελέτης  σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε κομματική εκδήλωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του θα προωθήσει μια πολιτική φορολογικής δικαιοσύνης που θα βασίζεται στην συνταγματική επιταγή για την συνεισφορά όλων στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνάμεις.


Τι προτείνει

Ειδικότερα όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει προς διαβούλευση την πρόταση για την συνολική ρύθμιση των χρεών των ΜμΕ επιχειρήσεων όχι ανά φορολογία αλλά σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. ανά τρίμηνο) όταν προστίθενται και νέες οφειλές.
Επίσης καταθέτει προς διάλογο την πρόταση για δυνατότητα επιλογής μεταξύ φορολογικού ελέγχου και έμμεσου αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος, ειδικά για πολύ μικρές ΜμΕ και αυτοαπασχολούμενους μέχρι ένα όριο.

Ακόμη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση για τη προστασία των εισοδημάτων από κατασχέσεις λόγω χρεών και την δυνατότητα συμψηφισμού – κυκλοφορίας χρεών προς το Δημόσιο και επιστροφών φόρων.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και η νέα σεισάχθεια

 Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας ότι τα  τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση ψήφισε τριάντα φορολογικά νομοθετήματα, που έχουν δημιουργήσει ένα ακατανόητο και ανεξέλεγκτο ναρκοπέδιο για τους φορολογουμένους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαντακώθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από πέρυσι το κόμμα του έχει παρουσιάσει συνολικές θέσεις για το πολιτικό σύστημα, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα φτώχεια, το φορολογικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις και συνόψισε τις θέσεις αυτές σε ένα τρίπτυχο:


  • Η νέα «σεισάχθεια», η ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.
  • Η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
  • Η φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.

Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ΜμΕ, να σταματήσει η βίαιη αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας και της επιχειρηματικότητα σε βάρος των πολλών, των μικρών, των αδυνάτων και να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που οδηγούν τους ΜΜΕ είτε στις φυλακές είτε στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες.

Όλα αυτά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνονται και στον πολιτικό στόχο που θέτουμε εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών που δεν είναι άλλος από τη μεγάλη πολιτική ανατροπή.
Η μεγάλη ανατροπή στις ευρωεκλογές, δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική φιλοδοξία, είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τις δηλώσεις του Σταθάκη

Αναφερόμενος εμμέσως στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη για την φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «απομονώνουν φράσεις, κάνουν κοπτοραπτική με ερωτήσεις και απαντήσεις, βρίσκουν πολύ εύκολα πρόθυμους στα μέσα ενημέρωσης για να αναπαράγουν ότι θέλουν και ότι τους συμφέρει».

Πηγή: Ναυτεμπορική