Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Νέο «καμπανάκι» ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίουΟ μόνος τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι για ανάσχεση της υπερθέρμανσης έως τα τέλη του αιώνα ενδέχεται να είναι η αφαίρεση αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα με πανάκριβες τεχνολογίες, υποστηρίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), όπως φαίνεται από προσχέδιο έκθεσής της που διέρρευσε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την 29σέλιδη σύνοψη της έκθεσης, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 2,2% το χρόνο την περίοδο 2000-2010, αύξηση σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την τριακονταετία 1970-2000, η οποία οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι προκειμένου να υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τα 530 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), όταν σήμερα ξεπερνούν ήδη τα 400 ppm. Για να γίνει αυτό, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν κατά 40-70% μεταξύ 2010 και 2050.

Τα μέλη της IPCC εκτιμούν ότι, με αυτά τα δεδομένα, ο μόνος τρόπος δραστικού και έγκαιρου περιορισμού των εκπομπών είναι η χρήση τεχνολογιών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) από την ατμόσφαιρα, με τη δέσμευση και την ταφή εκπομπών από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, την εξάπλωση των υπαρχόντων δασών που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν CO2 και άλλους τρόπους.

Το 2009, στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη, πολιτικοί από ολόκληρο τον κόσμο συμφώνησαν να επιδιώξουν περιορισμό της μακροπρόθεσμης ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, υιοθετώντας την άποψη πολλών επιστημόνων ότι εάν ξεπεραστεί αυτό το όριο, ο πλανήτης θα βιώσει επικίνδυνες αλλαγές.

Η παγκόσμια θερμοκρασία έχει σημειώσει άνοδο 0,8 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Πηγή: Ναυτεμπορική