Σελίδες

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Μπαρνιέ: Δεν θα θιγούν ποτέ οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ


Δεν θα θιγούν οι καταθέσεις το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και κάτω σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί-εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail-in) μια τράπεζα, αν χρεοκοπήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

Με δηλώσεις του στο Εθνος της Κυριακής, ο Μισέλ Μπαρνιέ σπεύδει να απαλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί την περασμένη Πέμπτη όταν με μήνυμά του στο Twitter είχε θριαμβολογήσει ότι ύστερα από τη συμφωνία Ecofin, Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν στο εξής τα λάθη των τραπεζιτών, προεξοφλώντας τη συμμετοχή καταθετών στα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης προβληματικών τραπεζών.

Ο Μπαρνιέ δεν είχε οριοθετήσει τη συμμετοχή των καταθετών προκαλώντας τότε ανησυχία. Τώρα έρχεται να καθησυχάσει τους μικροκαταθέτες:

«Η εκκαθάριση εκ των έσω δεν θα θίξει ποτέ τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και αυτές θα τυγχάνουν πάντοτε προστασίας» αναφέρει ο Επίτροπος και υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που χρειασθεί να σωθεί μια τράπεζα με ίδια μέσα. το κόστος θα επωμισθούν μέτοχοι.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τονίζει ότι «εξάγουμε τα συμπεράσματα της οικονομικής κρίσης και της εξάπλωσής της στα κράτη από τα οποία η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη που υπέφερε πραγματικά» και προσθέτει: «Ενισχύουμε τις τράπεζες με περισσότερα κεφάλαια καλύτερης ποιότητας και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία και διακυβέρνηση των τραπεζών».

Πηγή: Τα Νέα