Σελίδες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Economist: Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την Ευρώπη



Ειρωνικό σχόλιο του βρετανικού περιοδικού για την αναβλητικότητα που επιδεικνύουν οι ηγέτες της ευρωζώνης «την ώρα που η ευρωζώνη αναζητά απεγνωσμένα κάποια ώθηση». Το εξώφυλλο του τελευταίου τέυχους έχει τίτλο «Οι υπνοβάτες» («the sleepwalkers»).

Σε ανάλογο ύφος και ο σχολιασμός: «Στην Ευρωζώνη, που χρειάζεται απεγνωσμένα μία ώθηση, το να μην υπάρχουν νέα, είναι κακά νέα. Μπορεί να μην το παρατηρήσατε, αλλά η ΕΕ είχε μία σύνοδο αυτή την εβδομάδα».

«Τρώγοντας ένα θρεπτικό γεύμα, οι πρωθυπουργοί, οι πρόεδροι και καγκελάριοι της Ευρώπης αφιέρωσαν τη μισή Τετάρτη σε συζητήσεις για την ενέργεια και την φορολογία. Οι συνεδριάσεις πανικού του περασμένου χρόνου, για την αποτυχία του ευρώ, έχουν χαθεί. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης και οι νότιες χώρες επανακτούν την ανταγωνιστικότητά τους» συνεχίζει το περιοδικό και σημειώνει ότι ναι μεν η σκληρή δουλειά και οι θυσίες είναι μπροστά, αλλά σίγουρα τα χειρότερα είναι πίσω τους.

Παρ΄όλα αυτά, ο Economist κάνει λόγο για «Ένα καθησυχαστικό παραμύθι, χαρακτηρίζει «επικίνδυνο εφεύρημα» την ιδέα ότι το ευρώ είναι πρόβλημα του παρελθόντος και τονίζει ότι «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπνοβατούν μέσα σε μία οικονομική έρημο».


«Μετά από χρόνια κρίσης η λίστα με όσα πρέπει να γίνουν είναι σαφής», συμπληρώνει το περιοδικό, υποστηρίζοντας ότι «Η ΕΕ θα έπρεπε να επεκτείνει την ενιαία αγορά στις υπηρεσίες και αντί να επινοεί κόκκινες γραμμές, θα έπρεπε να κυνηγήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προσφέρουν οι ΗΠΑ, να χαλαρώσει τη λιτότητα, μειώνοντας τον ρυθμό των περικοπών στις δαπάνες και αξιοποιώντας χρήματα από τον πυρήνα της Ευρωζώνης για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι οι ηγέτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά, οι ψηφοφόροι από τη μια επιθυμούν τη διατήρηση της Ευρωζώνης και από την άλλη δεν στηρίζουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι «αναγκαίες», αυτό όμως –επισημαίνει- είναι η συνταγή για αδράνεια.
 
Χωρίς να ξεφεύγει από τη «συστημική» ανάλυση της πραγματικότητας, το δημοσίευμα του «Economist» εξαίρει τον ρόλο του Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ, την οποία χαρακτηρίζει ως «πολύ σημαντική πτυχή της εξέλιξης της κρίσης και της αδράνειας των Ευρωπαίων ηγετών», ενώ αναφέρει ότι οι αγορές και οι κερδοσκόποι «αναισθητοποιήθηκαν» από τη στιγμή που, μέσα στο κλίμα πανικού, ο Ντράγκι υποσχέθηκε να κάνει ''ό,τι χρειάζεται'' για να προστατέψει την Ευρωζώνη.

Παράλληλη υπογραμμίζει ότι, κατά τη γνώμη του, οι πολιτικοί χάνουν την ευκαιρία για μια πραγματική μεταρρύθμιση και  «οι αισιόδοξοι λένε ότι όλα θα είναι μια χαρά μετά τις εκλογές στη Γερμανία, καθώς οι ηγέτες της θα έχουν τη νομιμοποίηση να «μεταρρυθμίσουν» την Ευρωζώνη.

«Όμως –συνεχίζει- η γερμανική απροθυμία να ηγηθεί ή να πληρώσει έχει βαθύτερες ρίζες. Επιπλέον, τα προβλήματα του Ολάντ σηματοδοτούν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει σταματήσει να κινείται». Ο Economist τονίζει πάντως ότι η ίδια η ευρωζώνη κινδυνεύει να απορριφθεί από τους πολίτες και καταλήγει: «Εάν οι υπνοβάτες ενδιαφέρονται για το νόμισμα και τους λαούς τους, πρέπει να ξυπνήσουν».

Πηγή: topontiki.gr