Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Μουσείο Ακρόπολης, με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού, αναβιώνουν τον αρχαίο γυναικείο αγροτικό θεσμό των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ»
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το
Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, το
Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της
Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινούν την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου
γυναικείου αγροτικού θεσμού, τα «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ»,
συνδέοντας τον πρωτογενή με το δευτερογενή τομέα και αναδεικνύοντας, σε
πανελλαδικό επίπεδο, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα ποιότητας από όλες τις
Περιφέρειες της χώρας.
Όπως υποδηλώνει το όνομα Θεσμο-φόρια ο τρόπος παραγωγής γεωργικών αγαθών
και ιδιαίτερα τροφίμων, είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωση και οργάνωση
της κοινωνίας, τη δημιουργία και εξέλιξη νέων θεσμών.
Στη διάρκεια των αρχαίων Θεσμοφορίων που οργάνωναν οι γυναικείες οργανώσεις
γινόντουσαν πέραν των άλλων, εκθέσεις
γεωργικών προϊόντων της περιοχής, βραβεύσεις των καλύτερων προϊόντων ή ζώων,
ανταλλαγή σπόρων ή ζωικού κεφαλαίου κ.α.
Στα χρόνια μας, παρόμοιες γιορτές ανά προϊόν ή τόπο οργανώνονται, πολλές
και διάσπαρτες, κάθε καλοκαίρι σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως η Γιορτή του
Μελιού, η Γιορτή της Ντομάτας, η Γιορτή των προϊόντων του Γυναικείου
Συνεταιρισμού Α. Πορόϊων Σερρών, η Έκθεση των Προϊόντων του Πηλίου, η Έκθεση
αγροτικών προϊόντων Χανίων «Αγροτικός Αύγουστος», η Γιορτή Ανταλλαγής ντόπιων
ποικιλιών σπόρων στο Πελίτι Παρανεστίου Δράμας, το Πανηγύρι Αγροτουρισμού στην
Επίδαυρο και πολλές άλλες.
Δηλαδή, διάσπαρτα «Θεσμοφόρια» συμβαίνουν σήμερα παντού.
Στόχος λοιπόν του νέου Θεσμού είναι η οργάνωσή τους, υπό την υποστήριξη
ενός ενιαίου θεσμού, που θα φροντίζει για την προβολή τους, την ενσωμάτωσή τους
στο τουριστικό προϊόν της χώρας, το συνδυασμό τους με άλλες πολιτιστικές
εκδηλώσεις. Και με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί η αξία της γεωργίας που ακόμα
και σήμερα μπορεί να παράγει θεσμούς και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική
ανάπτυξη και εξοικείωση του κόσμου με τη γεωργία και τα προϊόντα της, τη
βράβευση καινοτόμων προϊόντων και γεωργών.
Το ξεκίνημα της αναβίωσης του Θεσμού «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013» θα γίνει στο Μουσείο
της Ακρόπολης την Παρασκευή στις 24 Μαΐου,
ενώ θα ακολουθήσει διήμερο εκδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων μέσω της ελληνικής
γαστρονομίας θα προβληθούν η Γεωργία, ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μοναδικές ελληνικές
γεύσεις από ελληνικά αγροτικά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που θα προέρχονται
από όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.
Οι εκδηλώσεις αποτελούν συνέχεια της σύμπραξης που επιχειρεί το Υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Τουρισμού για το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα
και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Αρωγοί
της προσπάθειας αυτής έρχονται και οι Περιφέρειες της
χώρας, παραγωγοί και
άνθρωποι από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σκοπό να γίνουν ευρέως
γνωστά τα ελληνικά προϊόντα, ο τόπος προέλευσης και να δοθεί προστιθέμενη αξία στο τελικό
προϊόν και στην τοπική ανάπτυξη.
Όπως τονίστηκε λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα
συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς επιδιώκουν την καθιέρωση και τον εορτασμό των
«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ», ετησίως, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 24 Μαΐου
18:00 Εγκαίνια στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης
Χαιρετισμοί
Γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από τις Περιφέρειες της Χώρας και
ξενάγηση στα Περίπτερά τους, όπου καθεμία Περιφέρεια θα παρουσιάζει για
τρεις ημέρες το «Καλάθι» αγροτικών προϊόντων της.
Η έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Περιφερειών θα
λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» από τις 10:00 έως 20:00.
Σάββατο 25 Μαΐου
10:00 -20:00 Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης:
«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού.
Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές»
10:00-11:30 Ομιλίες
Ομιλητές θα είναι επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της
Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Την έναρξη του συνεδρίου θα κάνει ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.
11:30-12:00 Διάλειμμα - καφές
12:00-14:30 Ομιλίες
14:30-15:30 Γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων των Περιφερειών
Στο πλαίσιο της ημερίδας η κάθε Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει ολιγόλεπτη
παρουσίαση για το «Καλάθι» των αγροτικών προϊόντων της.
15:30-17:30 Ομιλίες
17:30-18:00 Διάλειμμα - καφές
18:00-19:30 Ομιλίες
20:00 Λήξη συνεδρίου
Κυριακή 26 Μαΐου
11:00 Παρουσίαση δράσης «Ελληνικού Πρωινού» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Παρουσίαση «παλέτας Κυκλαδίτικων τυριών» και ποικιλιών Ελληνικών τυριών
καθώς και τοπικών κρασιών
Γευσιγνωσία προϊόντων των Περιφερειών για τις παραπάνω δράσεις
15:00 Λήξη των Θεσμοφορίων
Μουσείο Ακρόπολης , 24-26 Μαΐου 2013
Παρασκευή 24 Μαΐου
18:00 Εγκαίνια στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης
Χαιρετισμοί
Γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων από τις Περιφέρειες της Χώρας και
ξενάγηση στα Περίπτερά τους, όπου καθεμία Περιφέρεια θα παρουσιάζει για
τρεις ημέρες το «Καλάθι» αγροτικών προϊόντων της.
Η έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Περιφερειών θα
λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια των «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ» από τις 10:00 έως 20:00.
Σάββατο 25 Μαΐου
10:00 -20:00 Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης:
«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013. H αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού.
Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές»
10:00-11:30 Ομιλίες
Ομιλητές θα είναι επιστήμονες από το χώρο της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της
Κοινωνιολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Την έναρξη του συνεδρίου θα κάνει ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.
11:30-12:00 Διάλειμμα - καφές
12:00-14:30 Ομιλίες
14:30-15:30 Γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων των Περιφερειών
Στο πλαίσιο της ημερίδας η κάθε Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει ολιγόλεπτη
παρουσίαση για το «Καλάθι» των αγροτικών προϊόντων της.
15:30-17:30 Ομιλίες
17:30-18:00 Διάλειμμα - καφές
18:00-19:30 Ομιλίες
20:00 Λήξη συνεδρίου
Κυριακή 26 Μαΐου
11:00 Παρουσίαση δράσης «Ελληνικού Πρωινού» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Παρουσίαση «παλέτας Κυκλαδίτικων τυριών» και ποικιλιών Ελληνικών τυριών
καθώς και τοπικών κρασιών
Γευσιγνωσία προϊόντων των Περιφερειών για τις παραπάνω δράσεις
15:00 Λήξη των Θεσμοφορίων
Μουσείο Ακρόπολης , 24-26 Μαΐου 2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΪΟΥ 2013
09:00 - 10:00 Προσέλευση – Εγγραφές
10:00 - 11:30 Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
«Ο ρόλος της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές»
Δρ. Χριστίνα Μητσοπούλου, Αρχαιολόγος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Θεσμοφόρια: Μύθος & Ιστορία»
Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ
«Η Αρχή και η εξέλιξη της γεωργίας στην Ελλάδα μέσα από αρχαιοβοτανικά δεδομένα»
Εύη Βουτσινά, συγγραφέας
«Ίχνη μιας ακατάβλητης συνέχειας: Από τη Δήμητρα και την Κόρη μέχρι την Παναγιά τη Μεσοσπορίτισα,
την Αγ. Βαρβάρα,...»
Ηλίας Προβόπουλος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
«Η αναγέννηση της οικονομίας μιας κοινότητας με βάση τη γεωργία»
11:30 - 12:00 Διάλειμμα - καφές
12:00 - 14:30 Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
«Τοπικά Προϊόντα. Παράδοση και σύγχρονες προοπτικές»
Εκπρόσωποι των Περιφερειών «Τα τοπικά προϊόντα ποιότητας ως εργαλείο ανάπτυξης των Περιφερειών»
Παρουσίαση των «Καλαθιών» κάθε Περιφέρειας
14:30 - 15:30 Γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων των Περιφερειών
15:30 - 17:30 Καθηγητής Σ. Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
«Η Έρευνα και η Τεχνολογία, η ποιότητα των προϊόντων και η πιστοποίηση, απαραίτητες προϋποθέσεις για την
ανάδειξη, βελτίωση και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων»
Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ
«Τα προβιοτικά προϊόντα από την αρχαιότητα στη σύγχρονη γονιδιωματική: Πώς η Επιστημονική Κοινότητα μπορεί να
βοηθήσει στην ανάδειξή τους»
Κωνσταντίνα Τζιά, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
«Φυσικά αντιμικροβιακά σε παραδοσιακά προϊόντα»
Κ. Γανιάρης, Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου & τ. Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Νέες προσεγγίσεις προώθησης παραδοσιακών προϊόντων: «H περίπτωση της Μαστίχας Χίου»
Ν. Πατσιούρας, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης
Νέες προσεγγίσεις προώθησης παραδοσιακών προϊόντων: «Η περίπτωση του Κρόκου Κοζάνης»
Αν. Τ. Τσουκαλάς Επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων APIVITA
«Ιστορική αναδρομή του μελιού και μηχανισμοί προώθησης των προϊόντων και υποπροϊόντων του»
17:30 - 18:00 Διάλειμμα – καφές
18:00 – 20:00 Γ. Πίττας, Εκπρόσωπος ΞΕΕ, Επικεφαλής προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό»
«Ελληνικό πρωινό: σύνδεση τοπικών προϊόντων ποιότητας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό»
Αν. Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας, Εκπρόσωπος «Σαντορίνη 2013 έτος γαστρονομίας»
«Δημιουργία ελκυστικών γαστρονομικών προορισμών : Η νέα πρόκληση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων
ποιότητας»
Γιολάντα Τότσιου, Σύμβουλος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
«Η ποιότητα και ταυτότητα των τοπικών προϊόντων ως κυρίαρχες παράμετροι για τη σύνδεση με τον τουρισμό και τον
πολιτισμό: προϊόντα boutique»
20:00 Λήξη Συνεδρίου