Να αναλάβουν αποφασιστικές δράσεις προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη και να αποφύγουν την οικονομική στασιμότητα, ζήτησε το ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, κάλεσε, την Πέμπτη, τους ευρωπαίους πολιτικούς να αναλάβουν αποφασιστική και σταθερή δράση για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ηπείρου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της στασιμότητας.
Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο κ. Λίπτον εξήρε τα σημαντικά βήματα που έγιναν από τη ζώνη του ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και κάλεσε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Όπως τόνισε, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάκαμψη των «τριών ταχυτήτων» που καθοδηγείται από τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς το 2013 αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 1%.
«Ο κίνδυνος της στασιμότητας δεν έχει απομακρυνθεί και αποτυπώνεται στην αδύναμη ανάπτυξη, στις κατακερματισμένες αγορές, στους αδύναμους ισολογισμούς, καθώς και στις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Λίπτον.
Για να αποφευχθεί αυτό, επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να δράσει σε διάφορα μέτωπα. Οι χώρες θα πρέπει να έχουν σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτή να επιδιώκεται με τον κατάλληλο ρυθμό. Ιδιαίτερη δε προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στη σύνθεση των φορολογικών μέτρων.
Ο κ. Λίπτον υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διατηρήσει «πολύ χαλαρή» τη στάση της, αλλά σημείωσε ότι η εξάλειψη του οικονομικούς κατακερματισμού -τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ορισμένες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα καθώς τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ υψηλότερα από τις χώρες του πυρήνα- θα απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα από την ΕΚΤ να εφαρμόσει κάποια «επιπλέον μη συμβατικά μέτρα.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε πως η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ είναι επίσης απαραίτητη για την αντιμετώπιση του οικονομικού κατακερματισμού και εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών, λέγοντας πως είναι «ένα σημαντικό βήμα».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της υπό κατάρτιση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το bail-in των τραπεζών, η οποία θα απαιτεί από τις τράπεζες να διακρατούν ένα ελάχιστο ποσό κινητών αξιών με χαρακτηριστικά που να τους επιτρέπει να διαγράφουν το ενεργητικό αυτό ή να το μετατρέπουν σε ίδια κεφάλαια, αν τα κεφαλαιακά αποθέματα πέσουν πολύ χαμηλά. «Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να εκτονώσει κάποια από την πολιτική ένταση για το θέμα αυτό», είπε ο κ. Λίπτον.
«Παρόλα αυτά παραμένω αισιόδοξος. Πολλά από αυτά που έχει επιτύχει η Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες φαίνονταν απίθανα στην αρχή. Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει προκλήσεις για δύσκολα θέματα ξανά και ξανά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους για το «σχέδιο» της ΕΕ, και το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτό απαιτεί επείγουσα και έντονη δράση τώρα και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Λίπτον.
in.gr