Σελίδες

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σάπια φρούτα σε μαθητές - κεφτεδάκια αλόγου σε φοιτητές




Από τη μία, «ολοένα και περισσότερα παιδιά δεν έχουν ούτε ένα σάντουιτς στην τσαντούλα τους ή δεν έχουν χαρτζιλίκι για να πάρουν κάτι από το κυλικείο» και απ’ την άλλη, «αν στο 1 εκατ. των κασετινών που θα μοιραστούν, παρουσιαστούν προβλήματα σε 100 ή 500, είναι αναμενόμενο».

Η πρώτη δήλωση ανήκει στο Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, κ. Μόσχο, κατά την ακρόασή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η δεύτερη στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, κ. Αθανάσιο Τσαυταρή, από πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ως απάντηση στις καταγγελίες για τη διανομή ακατάλληλων και αλλοιωμένων φρούτων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας και είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το αρμόδιο υπουργείο το γεγονός, χωρίς ουδείς να προβληματίζεται αν είναι χειρότερο να παίζεις με την πείνα ή με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.


Άλλωστε, σε μια άλλη περίπτωση, αυτή της σίτισης των φοιτητών, ενώ προϊόντα της εταιρείας που έχει αναλάβει το κέιτερινγκ σε τουλάχιστον τρία ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη βρεθεί θετικά στο DNA αλόγου, ουδείς έχει ασχοληθεί με περαιτέρω ελέγχους, με συνέπεια να παραμένει άγνωστο αν τα εν λόγω προϊόντα έχουν διανεμηθεί ή καταναλωθεί στα εστιατόρια των ιδρυμάτων.

3,5 εκατ. ευρώ για σάπια αχλάδια Ισπανίας
Πορτοκάλια με μούχλα και αχλάδια σε σήψη ήταν το θέαμα που αντίκρισαν οι δάσκαλοι δημοτικών σχολείων της χώρας που κλήθηκαν να μοιράσουν δωρεάν φρούτα στα παιδιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί με το ποσό των περίπου 3,5 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ανάπτυξης διατροφικών συνηθειών στους Έλληνες μαθητές «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά», το οποίο και υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει σκοπό την προώθηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. Αφορά περίπου 3.500 σχολεία και περίπου 365.000 μαθητές και φέτος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μόνο στα σχολεία της Περιφέρειας. Συνολικά στα παιδιά θα μοιραστούν από τρεις κασετίνες με φρούτα και φρουτοσαλάτες. Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως το Αγρίνιο, τη Χαλκίδα, την Πάτρα, τη Μυτιλήνη, την Κρήτη κ.α., μέσα στην –κατά τα άλλα– πολυτελή κασετίνα με τη βούλα και τη σφραγίδα της ΕΕ, τα παιδιά παρέλαβαν σάπια αχλάδια και πορτοκάλια. Στην Εύβοια, μάλιστα, με εντολή εισαγγελέα εξετάστηκαν ένα προς ένα τα κιβώτια και τα σάπια φρούτα ξεπέρασαν σε ποσοστό το 50%. Πέραν αυτών, όμως, εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκαλούν και οι καταγγελίες εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις οποίες τα αχλάδια που μοιράστηκαν στα παιδιά ήταν κατεψυγμένα, περσινής εσοδείας, προέλευσης Ισπανίας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαυταρής έχει παραδεχθεί πως τουλάχιστον 2 τόνοι αχλάδια εισήχθησαν από την Ισπανία προκειμένου να καλυφθούν οι ποσότητες που απαιτούσε το πρόγραμμα. Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ως στόχο τη λύση του επισιτιστικού προβλήματος αλλά την εξοικείωση των παιδιών με αυτού του είδους τη διατροφή, είναι απορίας άξιον το πώς αντιμετωπίζει ένα τέτοιο θέμα με τέτοια επιπολαιότητα.

 «Χλιμιντρίζουν» στα πανεπιστήμια
Την ίδια ώρα μια άλλη περίπτωση διατροφικού εφιάλτη, που αναδεικνύει περίτρανα την ανυπαρξία των ελέγχων, προκύπτει με το θέμα της σίτισης των φοιτητών. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΦΕΤ, για «την παρουσία κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας» πέντε τουλάχιστον προϊόντα (κεμπάπ, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, σνίτσελ και κοτομπουκιές) της εταιρείας κέιτερινγκ που έχει αναλάβει τη σίτιση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, αλλά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης βρέθηκαν θετικά στο DNA αλόγου σε ποσοστό πάνω από 25%. Το θέμα έφθασε και στο ελληνικό κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Σ. Ξουλίδου, ζητώντας να μάθει αν έχουν γίνει περαιτέρω έλεγχοι στην εταιρεία και αν έχει ελεγχθεί η σύμβαση με τα Ιδρύματα αναφορικά με την ποιότητα των τροφίμων. Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται εμμέσως ότι το θέμα δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. «Κατόπιν της διαπίστωσης DNA αλόγου σε προϊόντα της εν λόγω εταιρείας, πραγματοποιείται μια σειρά ελέγχων στις εγκαταστάσεις της, τόσο από την Περιφερειακή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας όσο και από τη Δ/νση Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΕΦΕΤ, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη», σημειώνει στη γραπτή απάντηση ο κ. Τσαυταρής για να τονίσει στη συνέχεια πως ο έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων, βάσει συμβάσεων, δεν εμπίπτει στη δική του αρμοδιότητα. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία προμηθεύει με τρόφιμα –εκτός από τα πανεπιστήμια– μουσικά σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και νοσοκομειακά ιδρύματα.

Πηγή: Στο Καρφί