Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το ΣΔΟΕ «σπάει» σε δύο αυτόνομες υπηρεσίες


Τον διαχωρισμό του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε δύο αυτόνομες υπηρεσίες προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Μετά την απαίτηση των δανειστών για μεγαλύτερη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ΣΔΟΕ «σπάει» στα δύο.
Το μισό ΣΔΟΕ περνάει στα «χέρια» του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

Στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι, μεταξύ άλλων, οι καθημερινοί προληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις και στην αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ, στην έκδοση αποδείξεων, οι έλεγχοι για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Η δεύτερη υπηρεσία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και θα υπάγεται στον υφυπουργό Οικονομικών, θα ασχολείται με ειδικές υποθέσεις που αφορούν το οικονομικό έγκλημα, τη διαφθορά, τη διακίνηση και το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τον έλεγχο των καταθετών του εξωτερικού, των offshore εταιρειών και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράνομο πλουτισμό και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.


Διευκολύνσεις

Η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπει ακόμη διευκολύνσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 48 δόσεις και τη μείωση κατά 15% των συντελεστών του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι μέσω της ΔΕΗ.
Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα είναι ευνοϊκότερη για τους μικροοφειλέτες με χρέη έως 5.000 ή 10.000 ευρώ, καθώς θα μπορούν να αποπληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών δεν θα ισχύει το ανώτατο όριο των 48 μηνιαίων δόσεων. Για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ουσιαστικά ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων, αλλά ο αριθμός τους θα καθορίζεται με βάση το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη.
Αντίθετα, για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά η ρύθμιση θα είναι αυστηρότερη, καθώς για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής, ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Επίσης για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Για χρέη προς τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά θα ισχύει μια άλλη, «πάγια» ρύθμιση, η οποία προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του έτους 2013 μετονομάζεται σε «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», θα είναι μειωμένο κατά 15%.

Εθνος.gr