Ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι -που έχει υποσχεθεί να τον καταργήσει- αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά θέματα στις διαβουλεύσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τα πολιτικά κόμματα στην ιταλική βουλή: τα κόμματα δεν έχουν κοινή θέση για τον φόρο ακινήτων, επισημαίνοντας πάντως ότι μπορούν να εξεταστούν κάποιες εξαιρέσεις.
Ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας (PdL) Ντανιέλε Καπετσόνε υπενθύμισε ότι «η ιταλική κεντροδεξιά έχει δεσμευθεί με τους ψηφοφόρους της να καταργηθεί ο φόρος αυτό για όποιον διαθέτει ένα μόνο ακίνητο και να επιστραφούν τα ποσά που καταβλήθηκαν πέρυσι».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην La Reppublica, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη να καταργηθεί και να επιστραφεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εγκριθεί μια δέσμη μέτρων για να αλλάξει η ψυχολογική κατάσταση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
«Αν ληφθούν υπόψη οι θέσεις μας για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν προβλήματα με την κατανομή των υπουργείων στα διάφορα κόμματα», είπε ο Μπερλουσκόνι, που πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να συνομιλήσει «σύντομα» με τον Λέτα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει το ιταλικό δημόσιο το 2012 εισέπραξε 23 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο ακινήτων, εκ των οποίων 4 δισεκατομμύρια ευρώ από Ιταλούς που έχουν ένα μόνο σπίτι στην ιδιοκτησία τους και το χρησιμοποιούν για ιδιοκατοίκηση.
Από την πλευρά της, αντιπροσωπεία της Επιλογής Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι, αμέσως μετά την συνάντησή της με τον Λέτα, υπογράμμισε ότι «μπορεί να αποφασιστεί η μείωση του φόρου ιδιοκατοίκησης για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αλλά η πλήρης κατάργησή του θα προκαλούσε μια σειρά από σοβαρά πρακτικά προβλήματα».
Η κεντροαριστερά ως τώρα πρότεινε την κατάργηση του φόρου ακινήτων για τα σπίτια αξίας μέχρι πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ που είναι το 45% του συνόλου. Μετά την παραίτηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, δεν είναι βέβαιο εάν η θέση του κόμματος παραμένει αμετάβλητη.
Ο 46χρονος Λέτα ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του στη βουλή βλέποντας στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S), καλώντας τα να συμβάλλουν η πολιτική αυτή δύναμη να «βγει από την κατάψυξη» —αναφερόμενος στην άρνηση του M5S να υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση— και δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα προωθήσει το «καλό της χώρας» και θα συμβάλει ώστε να υπάρξει «λιγότερη λιτότητα» στην Ευρώπη
Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι αν η προσπάθεια του Λέτα καρποφορήσει, η νέα συνάντηση του με τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την σύνθεση της κυβέρνησης μπορεί να γίνει το Σαββατοκύριακο.
Πηγή: tovima.gr