Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Γερμανικές αποζημιώσεις: Αντιδράσεων συνέχεια για τις δηλώσεις Σόιμπλε


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις οποίες επιχείρησε να βάλει φρένο στη συζήτηση περί καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

«Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung». Υποστήριξε μάλιστα ότι «πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απαντώντας χθες στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συσχετισμός μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, θέματος που άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Σε συνέχεια των χθεσινών αντιδράσεων, τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε αποδοκίμασαν και σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις με τοποθετήσεις τους.


Ύψιστο εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των χρεών του κατοχικού δανείου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι όταν συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε  τον Γενάρη τού έθεσε το θέμα και τότε, όπως είπε, «κάποιοι κουτσαβάκηδες στη Βουλή μας κουνούσαν το δάχτυλο, μας είπαν ότι πήγαμε να κλαφτούμε στα σκαλιά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

«Έστω και τώρα θεωρούμε ότι είναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των χρεών του κατοχικού δανείου, όχι ο συμψηφισμός, η διεκδίκηση αυτών που μας χρωστάνε», πρόσθεσε.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός «πανεθνικού μετώπου από όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις» για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

«Με βάση στοιχεία που μου έχουν δώσει δικηγόροι που ασχολούνται με αυτά τα διεθνή θέματα, μπορούμε να κερδίσουμε την υπόθεση σε 15-20 μέρες – το πολύ ένα μήνα. Γνωρίζω και προσωπικά τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Παπούλια και έχουμε επανειλημμένα συζητήσει το θέμα και δεν είναι προσχηματική (η συζήτηση)», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε, διερωτήθηκε τι θέλει να πει ο γερμανός πολιτικός όταν λέει ότι «το θέμα έχει λήξει». «Δηλαδή, υπήρχε θέμα, αλλά τώρα δεν υπάρχει. Οφείλει, λοιπόν, να απαντήσει πώς έχει λήξει, πότε έχει λήξει και μέσα από ποια διαδικασία», παρατήρησε.

Την ίδια ώρα, από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν βοηθά με τις δηλώσεις του τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν χρειάζεται τις υποδείξεις κανενός». «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα», διαμηνύουν κύκλοι της Ιπποκράτους, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της.

Οι ίδιοι παράγοντες διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις, αλλά, όπως αναφέρουν, είναι «ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας».

Σημειώνουν ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή και προαναγγέλλουν πως το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να ληφθούν μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα.

Για «απολύτως άστοχες δηλώσεις» εκ μέρους του γερμανού υπουργού Οικονομικών κάνει λόγο από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η ΔΗΜΑΡ, η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

«Τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις υποθέσεις έχουν αξία και για την ιστορική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού. Προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων», προσθέτει.

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ την τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Όπως επισημαίνει ο Περισσός, το ζήτημα της διεκδίκησης του λεγόμενου Κατοχικού Δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Ο λαός, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε..

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σημειώνεται ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών θα έρθει την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί η επίκαιρη επερώτηση που είχαν καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Γερμανία έχει οφειλές δύο κατηγοριών προς την Ελλάδα, τις οποίες ως σήμερα αρνείται να εξοφλήσει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές:
-Προς το Ελληνικό Δημόσιο η Γερμανία οφείλει:
α. 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Το ποσό αυτό το οφείλει η Γερμανία λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το έτος 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε  7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.
β. 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένη  να δανείζει μηνιαίως στη Γερμανία προκειμένου να συντηρείται ο κατοχικός στρατός. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια  δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποτελούν τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και φυσικά η Γερμανία δε νομιμοποιείται στην ιδιοποίησή τους.
-Η Γερμανία οφείλει, επίσης, αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συγγνώμης, διότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με χρήμα.

Naftemporiki.gr