Σελίδες

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Διπλή πολύνεκρη επίθεση στην Τεχεράνη

Δύο νέα βίαια επεισόδια στο Κοινοβούλιο του Ιράν και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα των ραγδαίων εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο και στο Ισλάμ μετά την απομόνωση του Κατάρ και την κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Περσίας.



Από τα περιστατικά μέχρι στιγμής φαίνεται πως επιβεβαιώνονται 7 θάνατοι, όπως αναφέρει νεότερος απολογισμός του πρακτορείου Τasnim, που επικαλείται το Reuters. H ίδια πηγή κάνει λόγο για κατάσταση ομηρίας στο Κοινοβούλιο, καθώς οι ένοπλοι φέρονται να κρατούν τέσσερα άτομα εγκλωβισμένα.

Σύμφωνα με το FARS, αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά ότι την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η εν λόγω είδηση αποσύρθηκε από τα μέσα μισή ώρα αργότερα. 

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε πάντως ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών.

Η επίθεση στο Κοινοβούλιο

Το πρωί της Τετάρτης ένας ένοπλος ή σύμφωνα με άλλες πηγές τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο ιρανικό Κοινοβούλιο και άνοιξαν πυρ τρέχοντας στους διαδρόμους, με αποτέλεσμα δύο φρουροί να πέσουν νεκροί από τα πυρά και τουλάχιστον 10 πολίτες να τραυματιστούν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ που επικαλείται το Reuters. Άλλοι δύο πολίτες φέρονται να έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του αιματηρού επεισοδίου.

Λίγο αργότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, επικαλούμενο πηγές στελεχών του Κοινοβουλίου, ανέφερε πως τουλάχιστον ένας ένοπλος έχει συλληφθεί.  Ειδικότερα, ο ανώτατος βουλευτής του προεδρείου του Κοινοβουλίου Akbar Ranjbarzadeh δήλωσε ότι «ο επιτιθέμενος συνελήφθη σε διάδρομο της Βουλής». 

Το Sputnik, επίσης μετέδωσε ότι υπάρχει κατάσταση ομηρίας. Σύμφωνα με άλλη πηγή, που επικαλείται το Reuters, οι ένοπλοι ήταν τρεις και είχαν στην κατοχή τους δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. 

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Πυροβολισμοί στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί

Έπειτα από 10 λεπτά αναφέρθηκαν πυροβολισμοί στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τρεις ενόπλους, που άνοιξαν πυρ κατά των επισκεπτών, και έναν βομβιστή αυτοκτονίας (σ.σ. υπάρχουν πληροφορίες ότι επρόκειτο για γυναίκα), που φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά, σύμφωνα με το FARS. 

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, ενώ νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας φέρεται να έπεσε και ένας από τους ενόπλους. Επιπλέον, ένας δράστης, σύμφωνα με το FARS αυτοκτόνησε, καταναλώνοντας κάψουλα κυανιδίου. Ο τέταρτος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνελήφθη.

zougla.gr