Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Διαμαρτυρία ΣΥΡΙΖΑ για «άρνηση Μαρκογιαννάκη» να κληθεί ο πρέσβης Χαλαστάνης στην προανακριτική επιτροπή



Διαμαρτυρία στον πρόεδρο της Βουλής για τον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να δεχθεί γραπτό αίτημα για κλήση του πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της Επιτροπής Ζ. Κωνσταντοπούλου και Θ. Δρίτσα, ο κ. Μαρκογιαννάκης «αρνήθηκε να παραλάβει το αίτημα για κλήτευση του K. Χαλαστάνη και διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξη του αιτήματος».

Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ η εκ νέου κλήση του πρέσβη Χαλαστάνη είναι απαραίτητη μετά την αποκάλυψη του γαλλικού εγγράφου που αποδεικνύει ότι η λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη «με επίσημο έγγραφο και με ρητές οδηγίες φορολογικής χρήσης, στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας, που ισχύει εδώ και δεκαετίες».


Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χαλαστάνης ήταν αυτός στον οποίο στον οποίο διαβιβάστηκε, τον Σεπτέμβριο 2010, το cd της λίστας Λαγκάρντ, με επίσημο έγγραφο και με ρητές οδηγίες φορολογικής χρήσης, στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας που ισχύει εδώ και δεκαετίες.

«Μετά την προχθεσινή αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου, που επιμελώς αποκρύπτοταν, η εκ νέου εξέταση του κ. Χαλαστάνη είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι στην αρχική εξέτασή του ενώπιον της Επιτροπής (ήταν ο πρώτος εξετασθείς μάρτυρας) απέκρυψε το γεγονός της επίσημης διαβίβασης.

Απέκρυψε επίσης και την εκ μέρους του προηγηθείσα αποστολή εγγράφου αιτήματος, στις 13/09/2010, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καμμία γνώση περί της ύπαρξης της λίστας. Όσα υποστήριξε στην Επιτροπή-και εξυπηρετούν εμπλεκόμενα πρόσωπα- σήμερα καταρρίπτονται», υποστηρίζουν και «ανείς δεν μπορεί να κρύψει πια ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης συνήργησαν στη συσκότισή της και στον αποπροσανατολισμό περισσότερα του ενός πρόσωπα και κόμματα».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τέλος τον πρόεδρο της Προανακριτικής και τη Ν.Δ., αλλά και τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό:

«α) Γιατί η ύπαρξη και το περιεχόμενο των επισήμων εγγράφων αποκρύφθηκε επιμελώς επί τόσους μήνες και χρειάστηκε η παρέμβαση των Οικονομικών Εισαγγελέων και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για να αναζητηθούν

β) Γιατί η παράδοση του εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών έγινε από τον κ. Στουρνάρα στον κ. Μαρκογιαννάκη προσωπικά την 15.5.2013 και γιατί ο τελευταίος δεν το ανακοίνωσε παρά μόνο κατόπιν επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το βράδυ της 21.5.2013, ακριβώς πριν λήξει η συνεδρίαση; Γιατί επιχείρησε ακόμη και να εμποδίσει την διανομή του εγγράφου από τους υπαλλήλους της Επιτροπής και

γ) γιατί σήμερα ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να παραλάβει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κλήτευση του κ. Χαλαστάνη και διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, παρεμποδίζοντας την προφορική ανάπτυξή του αιτήματος».

Πηγή: Ναυτεμπορική