Σελίδες

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Καμπανάκι του Eurogroup για διαρθρωτικές αλλαγές


Ανοικτό αφήνει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο οποίος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τη λύση στο ζήτημα αυτό, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.

«Η τρόικα βρίσκεται σε φάση συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και δεν θέλω να μιλήσω. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να ρυθμιστεί το θέμα με βάση το μνημόνιο», ανέφερε ο κ. Ρεν, επαναλαμβάνοντας ότι τη λύση θα πρέπει να τη βρει η Αθήνα.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί, επιτυγχάνεται, αποφεύγοντας επιμελώς να δεσμευθεί ρητά πως δεν θα γίνουν απολύσεις. Αυτό που είπε είναι ότι «υπάρχουν επίορκοι ή εργαζόμενοι στο Δημόσιο που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά και αυτό ψάχνουμε τώρα».

Ικανοποίηση για τα προαπαιτούμενα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, εκφράζει την ικανοποίησή του, ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί, έχουν εκπληρωθεί. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, που έχει επικαιροποιηθεί, περιλαμβάνει τα ανώτατα όρια των δαπανών για τα υπουργεία και την Υγεία για την επόμενη τριετία. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι, εκτός από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις δαπάνες στις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Η απόφαση αυτή διασφαλίζει περαιτέρω την επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα, αναφέρει η ανακοίνωση. Το Eurogroup χαιρέτισε, ακόμη, την εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές Αρχές να διατηρήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και, ειδικότερα, να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: Naftemporiki.gr