Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Η ΝΔ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή»


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αναγκαιότητα προώθησης στη Βουλή ενός νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Τατσόπουλο να δηλώνει σήμερα ότι «υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο θα το πάνε στις καλένδες».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Τατσόπουλος είπε ότι η μη κατάθεση του νομοσχεδίου «συνδυάζεται με ένα κλείσιμο του ματιού της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή».

«Γι' αυτό έρχεται αυτός ο νόμος», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , εξηγώντας ότι «είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι και πρώτοι σε ρατσιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «Η ΝΔ της αρέσει να κλείνει το μάτι, γιατί σκέπτεται ότι αύριο η Χρυσή Αυγή  μπορεί να είναι τρίτο κόμμα, θέλει να αφήνει ένα δίαυλο επικοινωνίας ανοιχτό με μια ομάδα».


Παράλληλα, ο κ. Τατσόπουλος ζητά αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2» για την παράνομη μετανάστευση τονίζοντας ότι πρέπει «να φτιάξουμε ανθρώπινες συνθήκες ή να μην στοχοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δεν είναι εγκληματίες , αντί να δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι άμα τους πετάξουμε στη θάλασσα θα αλλάξει η οικονομία και θα βρούμε δουλειά».

Στο μεταξύ την επάρκεια του νομικού πλαισίου για τον ρατσισμό, το οποίο ισχύει από το 1979, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου μιλώντας, χθες, στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής. Όπως είπε το 90% των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη υπάρχει ήδη στην ελληνική έννομη τάξη και χρειάζονται απλώς «βελτιώσεις».

«Όταν ο νομοθέτης νομοθετεί πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει, ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε. Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα, το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί», ανέφερε ο κ. Αθανασίου επισημαίοντας πως ναι μεν «πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τον ισχύοντα νόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν ψηφίσαμε τον 927/79 πολλές ευρωπαϊκές και προοδευτικές χώρες είχαν μεσάνυχτα από τις ρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα».
«Πολλές είχαν και πριν από εμάς, αλλά πολλές από αυτές δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Ήμασταν πολύ πρωτοποριακοί σε αυτό. Τώρα εάν δεν εφαρμόζονται πολλές φορές, δεν φταίει ότι η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί το νόμο. Οι νόμοι ψηφίζονται από τη Βουλή. Η κυβέρνηση ούτε ενεργοποιεί, ούτε απενεργοποίει. Εάν τώρα στα δικαστήρια δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, πρέπει να έχετε υπόψη, ότι στη χώρα μας δημιουργήθηκε το "τεκμήριο της αθωότητας" και είναι κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού που ξεκινά από δω», ξεκαθάρισε ο κ. Αθανασίου.

Όσον για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, παρατήρησε ότι το 2011 είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Παπαϊωάννου, το οποίο όπως είπε, είναι ίδιο με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. «Δείτε στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ΑΥΓΗ», που αρθρογραφούσε τότε από άλλη σκοπιά βέβαια και όχι από την αντιπολιτευτική, που επιχειρεί τώρα, τι έγραφε για τον ίδιο αντιρατσιστικό νόμο. Δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου με το σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: Τα Νέα