Σελίδες

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου ,τέσσερις νεκροί στρατιωτικοί

Τραγική κατάληξη είχε η πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι στην περιοχή 
Σαρανταπόρου Ελασσόνας, στη θέση Μελαντίνο, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.


Έπειτα από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντοπίστηκαν οι επιβαίνοντες μέσα στα συντρίμμια, εκ των οποίων τέσσερις είναι νεκροί και μια βαριά τραυματίας, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

To ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των επιβαινόντων:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr δύο πτώματα εντοπίστηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια, άλλα δύο περίπου 20 μέτρα μακριά, ενώ η κοπέλα που βρέθηκε ζωντανή, η Βασιλική Πλεξίδα εντοπίστηκε επίσης αρκετά μέτρα μακριά, πάνω σε σύρματα της ΔΕΗ.

Το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς UH-1H που εξαφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης από τα ραντάρ εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, όπου και έσπευσαν μέσα διάσωσης, σύμφωνα με το Γενικό Eπιτελείο του Στρατού.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες χάθηκε στις 07.50 το πρωί, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πέντε επιβαίνοντες οι δύο είναι ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού (σ.σ.: ο ένας είναι ο υποδιοικητής της Στρατιάς, Ιωάννης Τζανιδάκης) και οι υπόλοιποι τρεις είναι μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Στην επιχείρηση μεταξύ άλλων συμμετέχουν ένα Super Puma και ένα Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι άνδρες της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης με οχήματα έσπευσαν στην περιοχή.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Η αρχική ανακοίνωση από το ΓΕΣ

Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν.

zougla.gr