Σελίδες

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γ. Μπέλτσιος



Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του για την υπόθεση των εξοπλιστικών ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος.

O κατηγορούμενος είχε κληθεί να απολογηθεί για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατηγορίες τις οποίες προσπάθησε να καταρρίψει αρνούμενος την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο  κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών» στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα.


Σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, η ομάδα αυτή μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρείες όπλων, σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες.

Ο Γιάννης Μπελτσιος που απολογήθηκε με υπόμνημα 60 σελίδων, φέρεται να υποστήριξε ότι η σχέση που είχε με την εταιρεία Ferrostaal ήταν την περίοδο 2000 - 2003, όταν παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής 300 χιλιάδων μάρκων, ποσό που δηλώθηκε και φορολογήθηκε. Τονισε επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε αμέτοχος στην πολιτική και συνδικαλιστική σκηνή εδώ και χρόνια, ενώ όταν ρωτήθηκε για την σχέση του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο φέρεται να είπε: «Μπορείτε να ζητήσετε τα βιβλία του ΥΠΕΘΑ που κρατούν αρχείο επισκεπτών και θα διαπιστώσετε πως ουδέποτε είχα συναντηθεί με τον πρώην υπουργό».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε παράνομα χρήματα που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η κατηγορία για το ξέπλυμα βρωμικου χρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε ποσά που φθάνουν τα 62 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.

Ο Γιάννης Μπλέτσιος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επί θητείας Τσοχατζόπουλου και νομάρχης Καβάλας
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κρίθηκε χθες προφυλακιστέος και ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ.

Πηγή: naftemporiki.gr