Σελίδες

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Χοντορκόφσκι: Θα έχω δημόσια δράση, αλλά δεν θα πολιτευτώ



Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή του έκανε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Ο πρώην μεγιστάνας δήλωσε σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας, The New Times, ότι δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Τόνισε ότι η χάρη που έλαβε από τον πρόεδρο Πούτιν δεν συνοδευόταν από όρους, αλλά διευκρίνισε ότι στην επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο ανέφερε: «Δεν σκοπεύω να ανακατευτώ με την πολιτική και δεν σκοπεύω να δώσω μάχη για την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων της Yukos».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βερολίνο, ο 50χρονος άνδρας είπε ότι θα έχει δημόσια δράση, αλλά ότι «ο αγώνας για εξουσία δεν είναι για εκείνον».

Επανέλαβε ότι θεωρεί τη δίωξή του πολιτικά υποκινούμενη και είπε ότι πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν φυλακισμένοι στη Ρωσία. Ζήτησε από τους ηγέτες των δυτικών χωρών να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν συναντιούνται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν θα έπρεπε να με βλέπουν ως σύμβολο ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι πλέον στη Ρωσία» είπε ο Χοντορκόφσκι, δύο μέρες μετά την απελευθέρωσή του από τις ρωσικές φυλακές.

«Θα ήθελα να με δείτε ως σύμβολο του ότι οι προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ανθρώπων, των οποίων η απελευθέρωση δεν αναμενόταν πλέον» είπε ο πρώην μεγιστάνας.

Πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Τόνισε ότι παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι είναι ασφαλές να επιστρέψει στη Ρωσία, ο ίδιος λέει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα του επιτραπεί ξανά η έξοδος από τη χώρα.

«Από νομική άποψη, η καταδίκη μου στα αστικά δικαστήρια για την πρώτη υπόθεση δεν έχει αρθεί. Πρόκειται για μια δικαστική εντολή να πληρώσω 550 εκατ. δολάρια και, σύμφωνα με το ρωσικό νόμο, αυτό δίνει τη δυνατότητα να μην μου επιτραπεί να εγκαταλείψω τη χώρα» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι.

Αποκάλυψε ότι δεν του επετράπη να έχει την επιλογή να παραμείνει στη Ρωσία και ότι έμαθε για τη μεταφορά του στο Βερολίνο την ημέρα της απελευθέρωσής του.
«Όταν με ξύπνησαν στις 2 το πρωί, μου είπαν ότι πάω σπίτι» είπε μ' ένα ειρωνικό χαμόγελο.
Διευκρίνισε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον συνόδευσαν στο αεροδρόμιο και περίμεναν «μέχρι να κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου» που τον μετέφερε στο Βερολίνο.

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστότοπου Gazeta.ru έχει ακόμη στην κατοχή του εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, δήλωσε πως δεν γνωρίζει προς το παρόν το ποσό στο οποίο ανέρχεται η περιουσία που του απομένει.
«Αν είχα ανάγκη χρημάτων, θα στρεφόμουν στις επιχειρήσεις, όμως έχω σίγουρα αρκετά για να ζήσω» τόνισε.
«Δεν αγοράζω ποδοσφαιρικές ομάδες» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος πρόσκειται στο Κρεμλίνο και είναι ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ομάδας Τσέλσι.
«Ελευθερία, το πιο σημαντικό»
Στη συνέντευξή του στο περιοδικό The New Times, ο Χοντορκόφσκι είχε δηλώσει ότι βιώνει «μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας».

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα η ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» είπε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο 50χρονος Χοντορκόφσκι στην αρχισυντάκτρια Γεβγένια Αλμπατς, περιγράφοντας μερικές από τις συνθήκες που βίωνε στη φυλακή.
Όπως αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της φυλάκισής του είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι μόλις τρεις φορές κάθε τρίμηνο, ενώ ελάχιστες ήταν οι ευκαιρίες να δει την οικογένειά του.

Ο Χοντορκόφσκι συναντήθηκε με τους γονείς του στο Βερολίνο το Σάββατο την πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός φυλακής.

Παράλληλα, συνάντησε και τον γιο του, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το περιοδικό γράφει ότι φαίνεται συγκλονισμένος από την αλλαγή στη ζωή του μετά από όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή, σε σημείο να μην μπορεί πραγματικά να πιστέψει ότι είναι ελεύθερος.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες του Χοντορκόφσκι στο δωμάτιό του σε ξενοδοχείο του Βερολίνου.
Εν τω μεταξύ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι προσφέρει «μια καλή βάση για συζήτηση» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

«Ανεξάρτητα από τους λόγους, είναι καλή η απόφαση που πήρε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην απονομή χάριτος εκ μέρους του Πούτιν.

«Η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι αλλά και ο νόμος περί αμνηστίας είναι δύο χειρονομίες προς τη σωστή κατεύθυνση και παρέχουν μια καλή βάση για συζητήσεις σε θέματα  εκσυγχρονισμού και κράτους δικαίου» δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Η Γερμανία είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την απελευθέρωσή του πρώην μεγιστάνα και ειδικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ.

Ο Χοντορκόφσκι ευχαρίστησε τον γερμανό υπουργό και τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι πιέσεις τους βοήθησαν στην απελευθέρωσή του.

Πηγή: in.gr