Σελίδες

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης υπέρ της ΕΕ στο Κίεβο



Αιματηρή ήταν η διάλυση από την Αστυνομία της ογκώδους (αψηφώντας τη δικαστική απαγόρευση) μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου.

Επτά πολίτες έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ενώ η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 350.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για την προχθεσινή άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Οπως μετέδωσε το CNN, ο αρχηγός της Αστυνομίας του Κιέβου Βαλερί Κοριάκ παραιτήθηκε λόγω «της υπερβολικής δύναμης που χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών», γεγονός για το οποίο ζήτησε ήδη συγγνώμη και ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί, κάποιοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο του Κιέβου και το κατέλαβαν.

«Οι υπεύθυνοι των δυνάμεων της τάξης έχουν συνομιλίες μαζί με τους πολίτες που πήραν τον έλεγχο του δημαρχείου. Τους εξηγούν ότι οι ενέργειές τους είναι παράνομες και τους ζητούν να εγκαταλείψουν το κτίριο», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιέβου Όλγκα Μπίλικ.

Η ίδια πάντως, ανέφερε ότι περίπου 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο περιθώριο της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στο Κίεβο.

«Περίπου 100 αστυνομικοί φέρουν διαφόρων ειδών τραύματα και ορισμένοι από αυτούς έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι», σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κοντά στο προεδρικό γραφείο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σημειώνοντας ότι αυτά ενορχηστρώθηκαν από τις αρχές με στόχο να αιτιολογηθεί μια καταστολή από την Αστυνομία.

«Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος θέλει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιατσένιουκ σε δημοσιογράφους, αντιδρώντας στις πληροφορίες για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κοντά στο προεδρικό γραφείο, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν όπως φαίνεται να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα.

Πηγή: Τα Νέα