Σελίδες

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Περισσότεροι από 70 ξένοι ηγέτες θα μεταβούν στη Νότια Αφρική για τον Νέλσον Μαντέλα



Τουλάχιστον 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι θα παραστούν είτε στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Γι, είτε στην κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής την προσεχή Κυριακή στο χωριό Κούνου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν,
μεταξύ άλλων, θα παραστούν στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα.

Επίσης, στην τελετή θα παραβρεθούν ο κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο και ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε τη Δευτέρα το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλος ο κόσμος έρχεται στη Νότιο Αφρική», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κλέισον Μονιέλα, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη διοργάνωση και την ασφάλεια μίας τόσο μεγάλης εκδήλωσης μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Το Παλάτι Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια στην κηδεία του Μαντέλα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρα του εκλιπόντος νοτιοαφρικανού πρώην Προέδρου, το χωριό Κούνου.

Ο Δαλάι Λάμα δεν θα παραστεί στην κηδεία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, καθώς οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν αρνηθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση βίζας.

Εκτός από τους εν ενεργεία προέδρους, στη Νότια Αφρική αναμένονται επίσης και πρώην πρόεδροι, όπως οι Αμερικανοί Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον, ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος Λούλα ντα Σίλβα.

Επίσης, στη Νότια Αφρική αναμένονται ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο μουσικός Πίτερ Γκάμπριελ και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ορισμένες από τις ξένες προσωπικότητες θα εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της επίσημης επιμνημόσυνης τελετής στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο. Όπως διευκρίνισε ο Σαμπάνε, η σορός του Μαντέλα δεν θα εκτεθεί στο στάδιο.

Πηγή: Τα Νέα