Σελίδες

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Λαγκάρντ: «Ποια κρίση ξεπέρασε η Ευρώπη όταν το 12% του πληθυσμού της είναι άνεργοι;»



Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την Τρίτη ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, πιέζοντας τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κυρίως αυτές που αφορούν στην τραπεζική ένωση.

«Μπορούμε να πούμε πραγματικά ότι η κρίση είναι πίσω μας όταν το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι;», διερωτήθηκε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή (CESE) του Ευρωκοινοβουλίου.

«Υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι δεν πάνε όλα καλά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχουν γίνει προσπάθειες για να γυρίσει η σελίδα της κρίσης», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κερδίσαμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, καλώντας κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσει για καιρό ακόμα το βασικό της επιτόκιο σε χαμηλό επίπεδο και να καταπολεμήσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η τραπεζική ένωση «παραμένει μια προτεραιότητα», την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα μια έντονη διαπραγμάτευση για τον μηχανισμό που θα αναλάβει να καθορίσει την τύχη των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.

«Η θέση μας στο ΔΝΤ είναι αρκετά απλή: η τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι μια απλή ένωση με έναν ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης και έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών που θα διαθέτουν ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά πολύπλοκα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτή τη στιγμή, όμως ζητάμε, προτρέπουμε, παρακαλούμε να εξεταστεί ένα σύστημα απλό, αποτελεσματικό, δίκαιο και όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο», επεσήμανε η Λαγκάρντ.

Γενικότερα, η Λαγκάρντ χαιρέτισε τις «προόδους» που σημειώθηκαν στην Ευρώπη από την αρχή της κρίσης, προόδους που μεταφράζονται σε αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης και μια κάμψη των ποσοστών της ανεργίας.

Πηγή: Τα Νέα