Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Λιβύη: Αιματηρές συγκρούσεις στη Βεγγάζη



Ενοπλες δυνάμεις της Λιβύης συγκρούστηκαν με ισλαμιστική ομάδα στη Βεγγάζη, που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο πέρυσι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης με απολογισμό τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας σε θέση που ελέγχει η Ανσάρ Ασαρία, η μεγαλύτερη οργάνωση τζιχαντιστών σαλαφιστών. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι το Ρας Ομπέιντα, περιοχή της πόλης όπου εδράζεται η οργάνωση, αλλά η ένταση έχει επεκταθεί και σε άλλες συνοικίες.

«Αιματηρές συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις μας και δυνάμεις της Ανσάρ Ασαρία από νωρίς το πρωί» δήλωσε ο συνταγματάρχης Μιλούντ αλ-Ζουέι, εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Έχουν τραυματιστεί δέκα στρατιώτες και τέσσερις πολίτες. Ο στρατός διέταξε τους αμάχους στη Βεγγάζη να μείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Ο συνταγματάρχης αλ-Ζουέι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την επίθεση που δέχθηκε περίπολος των ειδικών δυνάμεων, η οποία βρισκόταν κοντά στο αρχηγείο της σαλαφιστικής οργάνωσης.

«Ο στρατός απάντησε με αποτέλεσμα να ανταλλαγούν πυρά με όλους τους τύπους των όπλων, οι πρώτες του είδους ανάμεσα στο στρατό και την ισχυρή αυτή ισλαμική οργάνωση» πρόσθεσε. Συγκρούσεις μεταξύ των δυο πλευρών ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Η Ανσάρ Ασαρία, η οποία εμφανίστηκε μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορείται για δολοφονίες δικαστών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας και πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρεσβευτής και τρεις ακόμα Αμερικανοί.

Πηγή: Τα Νέα