Σελίδες

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Καμπανάκι» για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών



Τους κινδύνους που κρύβει η περιττή χορήγηση αντιβιοτικών τονίζει ανακοίνωση του βρετανικού οργανισμού Public Health England, στην οποία τονίζεται ότι για τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το BBC, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η άποψη που θέλει συμπτώματα όπως η καταρροή και τα φλέματα να θεραπεύονται με αντιβίωση είναι μύθος, γεγονός που πολλοί φαίνεται ότι δεν θέλουν να κατανοήσουν.


Η έρευνα έδειξε ότι από τους συμμετέχοντες το 40% θεωρεί ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται ακόμη και όταν εμφανίζει κανείς συμπτώματα απλού κρυολογήματος και πως το 50% όσων ζητούν ιατρική συμβουλή για να απαλλαγούν από αυτά, ζητά επίμονα πλην λανθασμένα τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών ευθύνεται για την αντίσταση που έχουν αναπτύξει σ' αυτά πολλά βακτήρια και ιοί και πως η λύση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στο χέρι όλων, αρκεί να μην στρέφονται στα αντιβιοτικά με την πρώτη ενόχληση.

Όταν τα αντιβιοτικά εισέρχονται στον οργανισμό επηρεάζουν τρισεκατομμύρια φιλικών βακτηρίων που κατοικούν στο εσωτερικό του, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη αντίστασης και που σύμφωνα με την έρευνα γνωρίζουν ελάχιστοι.

«Το πρόβλημα της αντίστασης των αντιβιοτικών εντείνεται όλο και περισσότερο, ωστόσο όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του, αποφεύγοντας τα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση απλών μολύνσεων», είπε η δρ Cliodna McNulty.

Την ανάγκη για τη χορήγηση λιγότερων αντιβιοτικών τονίζει και η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την αλόγιστη χρήση τους.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, τα αντιβιοτικά είναι κατάλληλα για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς, άρα συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πονόλαιμος όταν δεν προκαλούνται από βακτηριακή μόλυνση, υποχωρούν από μόνα τους αφού κάνουν τον κύκλο τους.
Επίσης, είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχουν πολλοί για την υποτροπή του κρυολογήματος, καθώς νομίζουν ότι για αυτήν ευθύνεται η μη χορήγηση αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων, δεν προλαμβάνουν τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος και η καταρροή δεν ανταποκρίνονται στη χορήγησή τους.

Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για κάποια μόλυνση δεν είναι πάντα κατάλληλα και για κάποια άλλη, ενώ η λανθασμένη και άσκοπη χρήση τους ευθύνεται για την εμφάνιση μικροβίων  μακροπρόθεσμα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα.
Η θεραπεία με αντιβιοτικά διαρκεί περίπου πέντε μέρες και πρέπει να ολοκληρώνεται ώστε να μην ενθαρρύνεται η εμφάνιση ανθεκτικών βακτηρίων.

Πηγή: Ναυτεμπορική