Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 7 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό



Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 7 Δεκεμβρίου, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το κορυφαίο νομοθέτημα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.

Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πέντε ημέρες, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου. 

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Κατά την σχετική συζήτηση, η αντιπολίτευση επικέντρωσε τα πυρά της στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι φέρνει προς έγκριση έναν προϋπολογισμό, ο οποίος είναι υπό αίρεση και υπό ριζική αναθεώρηση, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους οικονομικά ασθενέστερους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Καλογιάννης, αν και υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση, αναφέρθηκε στις αντοχές της κοινωνίας, τα όρια της οποίας έχουν εξαντληθεί, τονίζοντας ότι οι φόροι στα ακίνητα είναι δυσβάσταχτοι.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του εισηγητή του (συγκυβερνώντος) ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη ο οποίος διεκδίκησε εκ μέρους του κόμματός του «μερίδιο» από την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος, λέγοντας ότι αυτό «δεν υπήρξε αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, όπως επιχειρούν κάποιοι να πουν, πολύ περισσότερο που οι δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η χώρα είχε και άλλες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής του 2009 είναι δημόσια καταγεγραμμένες».

«Όπως και οι μηδέποτε δοκιμασθείσες, αλλά φερόμενες ως εναλλακτικές προτάσεις, που κωδικοποιήθηκαν ως "Ζάππεια"», πρόσθεσε ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ αναφερθείς σε τυχόν νέα μέτρα τόνισε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές εισοδήματος και αύξηση φορολογικών βαρών.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του κόμματος Στ. Σαμοΐλης εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει κείμενο με νέα μεγέθη, αφού όπως σημείωσε ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υιοθετεί τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Και χαρακτήρισε «σκληρά ταξικές τις πολιτικές που επιβάλλονται και φοροληστρικές τις επιβαρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός».

Στην ίδια εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος θα προβλέπει νέα μέτρα, κατέληξε και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ενώ για προϋπολογισμό «καταστροφής και μιζέριας» έκανε λόγο ο εισηγητής της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Παναγιώταρος.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε ότι βασικό πρόβλημα του προϋπολογισμού «είναι η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών κρίσιμων θεμάτων», όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η αναπτυξιακή διάσταση και τα μέτρα κοινωνικής επανόρθωσης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η τοποθέτηση των εισηγητών των κομμάτων θα συνεχιστούν την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: Τα Νέα