Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ιταλία: Στα δύο χωρίζεται η κεντροδεξιά, ρήγμα στο Pdl



Η επεισοδιακή συζήτηση στην ιταλική Γερουσία για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Ενρίκο Λέτα δεν κατέληξε μόνο στη νίκη του πρωθυπουργού αλλά, κυρίως, στο ναυάγιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο Καβαλιέρε χρειάστηκε τελικά, για να σώσει την εικόνα του, να υπερψηφίσει την κυβέρνηση (την οποία ήθελε να ρίξει) βλέποντας πως έχανε ανεξέλεγκτα γερουσιαστές.

Οι αποσκιρτήσαντες προσανατολίζονται σε δημιουργία νέας ομάδας - όπως είχε αρχίσει να ακούγεται ήδη από την ψηφοφορία της Τετάρτης - και πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, στην οποία θα εξηγούν γιατί διαφώνησαν με την (αρχική) στάση του Μπερλουσκόνι.

Στα στελέχη του PdL που διαφοροποιήθηκαν τελικά από την σκληρή γραμμή που είχε επιβληθεί στην κεντροδεξιά, είναι οι υπουργοί στην κυβέρνηση Λέτα -ανάμεσά τους και ο στενός συνεργάτης του Μπερλσουκόνι, Άντζελο Αλφάνο. Οι διαφωνούντες συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το ιταλικό ANSA.

Σε απάντηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε σε συγκέντρωση στο Μέγαρο Γκρατσιόλι όσους τού έμειναν αφοσιωμένοι.

Το δίπολο, εάν τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί, φαίνεται να σχηματίζεται πάνω στην ομάδα των διαφωνούντων, που προκάλεσαν την στροφή 180 μοιρών του Μπερλουσκόνι, και της «αναστημένης» Forza Italia.

Όπως σημειώνει η Reppublica, ο Αλφάνο δεν θεωρεί νομοτελειακό το διχασμό. Η ρήξη με τον Μπερλουσκόνι, γράφει η εφημερίδα, αποτιμάται από τον Αλφάνο ως «αναπόφευκτη μεν, αλλά όχι χωρίς επιστροφή».

Πηγή: Το Βήμα