Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ο διεθνής Τύπος για την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή. Η είδηση της προφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας, Χρυσή Αυγή, προφυλακίστηκε για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία σκόρπισε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας» γράφει ο Guardian.

Ο Guardian μεταδίδει εικόνες από την απελευθέρωση των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου, με τον Ηλία Κασιδιάρη να ρίχνει μπουνιά σε κάμερα την ώρα που φεύγει.

Την είδηση της προφυλάκισης Μιχαλολιάκου μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια πράξη εδώ και δεκαετίες κατά ηγέτη εκλεγμένου κόμματος.

Το BBC μιλά με πρώην μέλος της ΧΑ, το οποίο μίλησε στο βρετανικό δίκτυο για τον τρόπο που λειτουργεί η Χρυσή Αυγή.

Στις συναντήσεις της Χρυσής Αυγής «όλοι στέκονταν προσοχή όταν ο αρχηγός έμπαινε μέσα. Μιλούσαν για ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων και ανθρώπων με σκούρο χρώμα δέρματος» λέει.

Όταν ένα μέλος της ΧΑ της πρότεινε να «τιμωρήσει» κάποιον, με αντάλλαγμα χρήματα. «Δεν το δέχτηκα και διέκοψα την επικοινωνία. Αργότερα ήρθε και μου είπε να μην πω λέξη, αλλιώς θα με έκαιγε ζωντανή» αναφέρει το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής.

Το BBC αναρωτιέται γιατί οι Αρχές δεν έδρασαν νωρίτερα. «Ένας λόγος γι' αυτό» αναφέρει «είναι η υποτιθέμενη σύμπραξη της αστυνομίας».

Πακιστανός μετανάστης που δέχθηκε τρεις επιθέσεις από άνδρες, ύποπτους ως μέλη της Χρυσής Αυγής, δηλώνει ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, δεν ξεκίνησε έρευνα. «Είναι επειδή είμαι ξένος» λέει. «Η αστυνομία ποτέ δεν αναλαμβάνει δράση για μας. Εάν ήμουν Έλληνας και με μαχαίρωναν, θα κυνηγούσαν αμέσως τους επιτιθέμενους».

«Το νεο-ναζιστικό κόμμα της Ελλάδας βρίσκεται σε χάος. Αποκεφαλισμένο από την ηγεσία του, σε θέση μειονεκτική και καλούμενο να αντιμετωπίσει σειρά επιζήμιων αποκαλύψεων, είναι δύσκολο να δει κανείς τη Χρυσή Αυγή να μπορεί να αντιδράσει» αναφέρει το BBC.

«Η κυβέρνηση μπορεί να συντρίψει τη δομή του κόμματος, αλλά το να αφαιρέσει την ιδεολογία του και να φέρει πίσω τους υποστηρικτές του από τα άκρα θα είναι η πραγματική πρόκληση» τονίζει.

Αναφερόμενοι στο «ξήλωμα» της ΧΑ, οι New York Times γράφουν ότι σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των συλλήψεων «και για το εάν θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης και εάν θα καταλήξει να προκαλέσει συμπάθεια για τη Χρυσή Αυγή, μία από τις πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης».

«Ερωτήσεις έχουν ήδη τεθεί για τη νομιμότητα, ακόμα και τη συνταγματικότητα, των μεθόδων της κυβέρνησης» γράφει η εφημερίδα, μιλώντας για «απόφαση-έκπληξη» της Δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των τριών βουλευτών.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος βγαίνοντας από το δικαστήριο αποκάλεσε τους δημοσιογράφους «αλήτες» και έσπρωξε τους φωτογράφους.

«Οι νομικές διενέξεις δείχνουν ότι οι κυβέρνηση και πολλοί άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι η Χρυσή Αυγή διοικείται λιγότερο σαν πολιτικό κόμμα και περισσότερο σαν μαφιόζικη οργάνωση. Αλλά, επίσης, υπογραμμίζει τις ανησυχίες ότι η υπόθεση της κυβέρνησης μπορεί να είναι γεμάτη με νομικές τρύπες και διαδικαστικά λάθη στην έρευνα» αναφέρουν οι New York Times.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι η απόφαση να φυλακιστεί ο ηγέτης του κόμματος «προωθεί τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εξαρθρώσει τη Χρυσή Αυγή».

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση αποδίδει η γαλλική Le Monde. «Χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να αποκεφαλίσει την ΧΑ, που επί δύο χρόνια δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα της χώρας» γράφει.

«Πρόκειται για καλή είδηση. Η επιτυχία του κόμματος δεν εξηγείται με τη ναζιστική προπαγάνδα που κάνει. Λόγω της κρίσης και των αυστηρών μέτρων λιτότητας κατάφερε να εισακουστεί. Η εκτεταμένη διαφθορά των πολιτικών οδήγησε ένα τμήμα των Ελλήνων να ψηφίσει κατά τους συστήματος. Αλλά ήταν καιρός να επικρατήσει ρεαλισμός: η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, που δεν έχει θέση στην ΕΕ» τονίζει η εφημερίδα.

«Η ΧΑ διαφεύγει από τους κριτές της» επιγράφει το άρθρο του ο σχολιαστής της γαλλικής Le Figaro.

«Θα βγει ενισχυμένη τελικά η ΧΑ μετά τη σύλληψη 6 βουλευτών της; Η απόφαση του ανακριτή προκαλεί, το λιγότερο, έκπληξη. Μετά από μια θεαματική σύλληψη και ανακρίσεις 14 ωρών τεσσάρων βουλευτών της νεοναζιστικής οργάνωσης, τους απαγγέλθηκε η κατηγορία σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Όμως τρεις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αλλά ελεύθεροι μέχρι την έναρξη της δίκης» τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Στην απελευθέρωση των βουλευτών της ΧΑ αναφέρεται και το δημοσίευμα της Tageszeitung του Βερολίνου. «Ακόμη και οι ίδιοι οι τρεις βουλευτές εξεπλάγησαν με την απόφαση του ανακριτή. Βγήκαν από την πρώην σχολή Ευελπίδων χωρίς κανείς να τους περιμένει και έφυγαν με ταξί…»

Στην ίδια εξέλιξη αναφέρεται και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων σχολιάζεται από τους αναλυτές ως χτύπημα για την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της.

Πηγή: Το Βήμα