Σελίδες

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Reuters: Ακόμα πιο απαισιόδοξοι οι οικονομολόγοι


Οι οικονομολόγοι μείωσαν δραστικά τις προβλέψεις τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, εκτιμώντας ύφεση 0,4% σε σχέση με το 0,1% που προέβλεπαν πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η δημοσκόπηση με την συμμετοχή 60 και πλέον οικονομολόγων προέβλεψε επίσης νέα αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις 17 χώρες του ευρώ, που ήδη καταγράφει επίπεδα ρεκόρ, προβλέποντας κορύφωσή του προς τα τέλη του έτους και στις αρχές του 2014.

Οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση εκτιμούν ότι η ευρωζώνη μόλις που θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το τρέχον τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο μόλις πάνω από το μηδέν τουλάχιστον για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες εκτιμήσεις, η ύφεση στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,4% φέτος, σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%.

Το χειρότερο για την ευρωζώνη είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης προέρχεται από την Γερμανία, η οικονομία της οποίας αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς μόνο. Ο
ι άλλες δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης - η Γαλλία και η Ιταλία - βρίσκονται σε ύφεση.

Σε ερώτηση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 19 από τους 25 οικονομολόγους δήλωσαν ότι αναμένουν να πάρει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

«Η έλλειψη ανάπτυξης και η ανεργία ρεκόρ, σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και το πιστωτικό κραχ, καθώς οι τράπεζες της περιφέρειας μειώνουν τις πιστώσεις, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για το μέλλον της ευρωζώνης», σχολίασε η Lena Komileva, επικεφαλής οικονομολόγος στην G+ Economics στο Λονδίνο.

Πηγή: Το Βήμα