Σελίδες

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ποιο το μέλλον της Εθνικής και Eurobank – η τρόικα υποχρεώνει και ξεπούλημα περιουσίας βάζοντας στο παιχνίδι την Ντόιτσε Μπανκ



Αγώνα δρόμου έως τις γενικές συνελεύσεις που θα εγκρίνουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κάνουν οι διοικήσεις των τραπεζών. 

Οι ερχόμενες εβδομάδες, έως τις 30 Απριλίου, θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς οι τραπεζίτες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις από μετόχους και επενδυτές, προκειμένου να καλυφθεί το ελάχιστο όριο του 10% το οποίο και θα εξασφαλίσει τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. 

Την ίδια ώρα, τόσο στην Εθνική όσο και στη Eurobank αναζητούν το plan B για την περίπτωση που δεν καταφέρουν να καλύψουν το ελάχιστο όριο. Και αυτό γιατί, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αναφορικά με τη μεταξύ τους συγχώνευση, ο χρόνος που έχουν έως τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου είναι ελάχιστος και δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών.  Ανεξάρτητα πάντως από τα αποτελέσματα των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, η επόμενη ημέρα θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά τόσο τους καταθέτες όσο και τους δανειολήπτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενους στις τράπεζες. «ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου και για την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.



1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών;
Η διαδικασία της σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου. Συγκεκριμένα, τον χορό ανοίγει η Alpha Bank, οι μέτοχοι της οποίας αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου την Τρίτη 16 Απριλίου, κατά τη δεύτερη επαναληπτική συνέλευση της τράπεζας. Τη σκυτάλη παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει συγκαλέσει επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της στις 18 Απριλίου. Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να πάρει αποφάσεις στις 29 Απριλίου, όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει η απαραίτητη απαρτία των μετόχων, ενώ η Eurobank έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για τις 30 Απριλίου, στην οποία αναμένεται να υπάρχει απαρτία, μια και η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 84% των μετοχών της. Στη συνέχεια, και αφού οι μέτοχοι εγκρίνουν τα σχέδια των αυξήσεων, μπαίνει σε εφαρμογή - εντός του Μαΐου - η ίδια η διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και για τις τέσσερις τράπεζες εντός του Ιουνίου ή, το αργότερο, στις αρχές Ιουλίου.

2. Έχουν εξασφαλίσει οι τράπεζες το 10% που απαιτείται ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές;
Η Πειραιώς και η Alpha Bank φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει το ποσό αυτό, ενώ αγώνα δρόμου προς αυτή την κατεύθυνση κάνουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Για την Πειραιώς το ποσό καλύπτεται από τα χρήματα που θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ η τράπεζα αναζητεί 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους ώστε να μη χρειαστεί καν να εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo's). Η Alpha Bank εκτιμάται ότι έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να εξασφαλίσει 550 εκατ. ευρώ από ιδιώτες, τα οποία αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει. Η Εθνική Τράπεζα κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει συνολικά 785,6 εκατ. ευρώ, ενώ σε χθεσινή της ανακοίνωση ανέφερε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει «πληροφορίες, σχόλια, εκτιμήσεις» για την πορεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Η ανακοίνωση αυτή είναι απάντηση σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί 500 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους. Τέλος, μάχη με τον χρόνο δίνει και η Eurobank, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «ριζοσπαστικές κινήσεις» προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα.

3. Ποιο είναι το plan B για την Εθνική και τη Eurobank αν δεν καλυφθεί το ελάχιστο όριο του 10%;
Για την Εθνική Τράπεζα αν δεν καλυφθεί το όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα σχεδιάζει εντός εξαμήνου να προβεί στην πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου ή στοιχείων του ενεργητικού της. Δηλαδή, είτε θα διαθέσει το 20% με 25% των μετοχών σε συγκεκριμένους αγοραστές είτε θα πουλήσει θυγατρικές εταιρείες, τράπεζες στα Βαλκάνια, ακίνητα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει αξία. Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, ενώ κύκλοι της αγοράς μιλούν ακόμη και για «ξεπούλημα». O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, πάντως, σε επιστολή που απέστειλε χθες στο προσωπικό της τράπεζας, έκανε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια της τράπεζας. Ο κ. Τουρκολιάς ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα συνεχίζει την προσπάθειά της για την εύρεση της ιδιωτικής συμμετοχής, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την εύρεση και νέων μετόχων. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για φυγή καταθέσεων, αντίθετα, νέα χρήματα έρχονται στην Εθνική, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν τελικά η τράπεζα δεν καλύψει τον στόχο του 10% και κρατικοποιηθεί.
Οσο για τη Eurobank, το plan Β είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια να διαθέσει σε ιδιώτες μετόχους το 30% με 35% της τράπεζας. Η τράπεζα επίσης θα διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ - αν τελικά γίνει πράξη το σχέδιο αυτό - το νέο διοικητικό της σχήμα δεν θα περιλαμβάνει επιτρόπους ούτε άλλες δεσμεύσεις που θα παρεμποδίζουν τη λειτουργία της τράπεζας.

4. Τι σημαίνει η ανακεφαλαιο-ποίηση των τραπεζών για τους καταθέτες;
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι σαφώς πιο ενισχυμένες και πλήρως καλυμμένες κεφαλαιακά. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το αν θα καλυφθεί το ποσοστό του 10% και οι τράπεζες παραμείνουν ιδιωτικές ή αν τελικά κρατικοποιηθούν και περάσουν εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι καταθέτες θα είναι ακόμα περισσότερο ασφαλείς, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλήρως θωρακισμένα και δεν έχουν πλέον κανένα ζήτημα με τα κεφάλαιά τους. Επιπλέον, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην ανεξάντλητη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα έλλειψης, ανεξάρτητα από την πορεία επιστροφής των καταθέσεων. Στον αντίποδα, η τρόικα έχει ήδη διαμηνύσει ότι θέλει να υπάρξει ψαλίδι στα επιτόκια των καταθέσεων, τα οποία και θεωρεί εξαιρετικά υψηλά. Ετσι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι τράπεζες αναμένεται να επιβάλουν ένα άτυπο πλαφόν στα επιτόκια, ώστε να διαμορφωθούν σαφώς χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα του 4% με 4,5%.
5. Θα εκταμιευθούν νέα δάνεια και θα «πέσει χρήμα» στην αγορά;
Ενας από τους βασικούς στόχους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τους καταθέτες, προκειμένου να ανατροφοδοτήσουν με νέα δάνεια την αγορά, οδηγώντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να διαθέσουν ένα σημαντικό ποσό σε δάνεια στην εγχώρια αγορά, μόλις πάρουν τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ και η τρόικα έχει επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης είναι προϋπόθεση προκειμένου να «τρέξει» και η ρύθμιση που αφορά τα κόκκινα δάνεια και αναμένεται να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου.

6. Πώς επηρεάζονται οι μέτοχοι;
Το μέλλον των μετόχων των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή μη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, όσον αφορά το σκέλος της ελάχιστης συμμετοχής του 10% από την πλευρά των ιδιωτών. Στην περίπτωση που το όριο αυτό καλυφθεί, όσοι συμμετάσχουν στην αύξηση παίρνουν αυτόματα δικαιώματα αγοράς (warrants) σε προκαθορισμένη τιμή για εννιά επιπλέον μετοχές, για καθεμία που έχουν αγοράσει μέσω της αύξησης. Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση που οι τράπεζες επιστρέψουν στην κερδοφορία και οι μετοχές ανέβουν, οι μέτοχοι που έχουν συμμετάσχει στις αυξήσεις θα μπορούν να μετατρέψουν τα warrants σε μετοχές και στη συνέχεια να τα πουλήσουν εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη. Η προοπτική αυτή είναι και το βασικό δέλεαρ για τους υπάρχοντες μετόχους, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια από τη σημαντική πτώση του Χρηματιστηρίου.
Στον αντίποδα, αν τελικά δεν καλυφθεί το ελάχιστο όριο του 10%, δεν ισχύουν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και έτσι οι ιδιώτες μέτοχοι δεν έχουν πρόσβαση στα warrants. Σε αυτή την περίπτωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και οι υπάρχοντες μέτοχοι θα δουν τη θέση τους στην τράπεζα να μειώνεται σημαντικά λόγω του «υπερπληθωρισμού» νέων μετοχών, οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση.

7. Τι θα συμβεί με τους εργαζομένους και τα καταστήματα των τραπεζών;
Βασικό στοιχείο στα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν καταθέσει οι τράπεζες, προκειμένου να αναστρέψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να επιστρέψουν σε κερδοφορία, είναι η μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αναμένονται σημαντικές μειώσεις στα καταστήματα καθώς και ανακατατάξεις όσον αφορά το προσωπικό. Στόχος των τραπεζών είναι εντός τριετίας τόσο τα καταστήματά τους όσο και ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές να έχουν μειωθεί κατά 25% με 30%. Για τον σκοπό αυτό, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες σχεδιάζουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μακροχρόνιας αδειοδότησης με μειωμένες αποδοχές (sabbatical), προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος. Παράλληλα, ειδικά σε τράπεζες που πραγματοποίησαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, θα εξετασθεί εκ νέου το δίκτυο των καταστημάτων, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διπλοκάλυψης, με σημεία παρουσίας σε ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο. Επιπλέον, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, όσο οι ρυθμοί χορήγησης δανείων παραμένουν αναιμικοί, οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να διατηρούν τόσο πολλά «σημεία πώλησης».

8. Ποιο είναι το μέλλον των θυγατρικών των τραπεζών;
Ανάμεσα στις κινήσεις που θα κάνουν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι να εστιαστούν στις βασικές τραπεζικές τους δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το αν θα πετύχουν ή όχι τον στόχο του 10% στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι τράπεζες θα πουλήσουν τις θυγατρικές και τις συμμετοχές τους που δεν άπτονται άμεσα του τραπεζικού κλάδου. Επιπλέον, σχεδιάζουν την πώληση και άλλων στοιχείων του ενεργητικού τους, όπως για παράδειγμα ακίνητα, ώστε να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να περάσουν πιο γρήγορα σε κερδοφορία. Το πραγματικό διακύβευμα όντως έχει να κάνει με τις θυγατρικές τους τράπεζες, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιθυμεί την άμεση πώλησή τους, στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν καλύψει τον ελάχιστο στόχο του 10%, με τα έσοδα να συνυπολογίζονται στους στόχους του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» στην περίπτωση που τα «ασημικά» των ελληνικών τραπεζών δοθούν στις σημερινές, χαμηλές αποτιμήσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους αξία.

Πηγή: Τα Νέα